latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:07 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Рафинерија нафте у Броду наставља са радом (ФОТО)

Рафинерија нафте у Броду наставиће пословање, потврђено је на састанку министра енергетике и рударства Петра Ђокића са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим.

На састанку је разговарано и о наставку припрема за гасификацију, али и о предстојећој сједници Радне групе за енергетику, којом предсједава руски амбасадор.

Амбасада Русије и ресорно министарство још једном потврђују – Рафинерија нафте у Броду наставља са радом у наредној години. Двије стране очекују и боље резултате пословања завршетком гасификације.

- Као што знате да смо се прије извјесног времена још једном огласили и ми и руска страна да ће производња у Рафинерији бити настављена у наредној години, а да се тренутно ради на ремонту постројења - рекао је Ђокић.

Фото: РТРС

Иванцов је потврдио да Рафинерија нафте у Броду наставља са дјеловањем.

- Успјешно је и функционисање Рафинерије уља Модрича и мреже малопродајних бензијских станица. Разговарали смо и о хидроенергетици, руска компанија Ракус инжењеринг заинтересована је за инвестиције у ову област у Српској - додао је Иванцов.

Српска већ има изражену сарадњу са регијама Санкт Петербург и Нижњи Новгород потврђено је на састанку на којем је дата подршка наставку сарадње компанија из Српске и Русије. Управо енергетика један је од најважнијих праваца сарадње у којој је битан дио прича о гасификацији и Турском току.

Фото: РТРС

- Надајући се да неће бити застоја у реализацији пројекта гасовода и да ће изградња гасовода битно промјенити укупну економску ситуацију Српске - додао је Ђокић.

Српска је подржала и рад радне групе коју је формирао Иванцов а која ће разматрати отворена питања у односима БиХ и Руске Федерације у сектору енергетике. Засједање је заказано за наредну седмицу, а највећи дио питања на дневном реду требало би да се односи на Српску.