latinica  ћирилица
28/11/2019 |  19:05 ⇒ 29/11/2019 | 07:34 | Аутор: РТРС

Програм реформи није проблематичан за Русију (ФОТО)

Сједница Представничког дома Парламента БиХ, на којој би посланици гласали за потврђивање именовања Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, требало би да буде одржана у сриједу, 4. децембра.

И док се чека формирање Савјета министара, не престају полемике у вези усвојеног Плана реформи, чиме је окончана блокада овог процеса.

На састанку са српским чланом Предсједништва БиХ, Милорадом Додиком, руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов поздравио је договор политичких партија о формирању новог Савјета министара. За Русију, каже Иванцов, усвојени Програм реформи није проблематичан.

Фото: РТРС

- Колико сам схватио, питање АНП и питање МАП тренутно је скинуто са дневног реда у БиХ - рекао је Иванцов.

То је потврдио и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић, гостујући у нашој емисији Телеринг.

Заустављање НАТО интеграција основна је, тврди, разлика између АНП-а и усвојеног Програма реформи.

- У овом документу, од 20 страница, ниједна скраћеница МАП се не спомиње. Дакле, нема МАП. Дакле, не идемо у НАТО. Овим документом се изашло у сусрет томе - рекао је Радмановић.

Међутим, још актуелни министар иностраних послова БиХ, Игор Црнадак, не вјерује у те наводе, док Програм реформи не буде јавно објављен.

- Јер ће то значити да је МАП сахрањен за сва времена. То ће бити верификација одустајања БиХ од чланства у НАТО и одустајање од одлуке Предсједништва БиХ из 2009. године - сматра Црнадак.

Поручио да ће јавно честитати Додику ако се ово испостави тачним, иако, каже, не сматра да је то најсрећније рјешење. Објављивање документа још једном су затражили и из СДС-а, позивајући се на закључке које је недавно усвојила Народна скупштина Републике Српске о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ.

- Поставља се питање како НСРС може да дјелује на основу ових закључака, када не знамо шта пише у том фамозном документу који су потписали у Предсједништву БиХ? Да ли Српска иде према НАТО-у или не? Ми мислимо да иде - навео је Давор Шешић посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске.

Скупштински закључци требало би да су обавезујући документ за представнике Српске у заједничким институцијама, каже предсједник Народне скупштине, Недељко Чубриловић. Увјерен је да је то био случај и током преговора о Програму реформи.

- Нема разлога да вјерујем неким конструкцијама, а да не вјерујем људима који су учествовали у томе. Нема разлога да не вјерујем у оно што је Додик појашњавао гостујући у електронским и писаним медијима - истакао је Чубриловић.

Постигнути договор поздравио је и замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ, Никола Шпирић, истакавши да је потребно што брже формирање власти.

- Трагично је како се понашају одлазећи министри из Републике Српске у својим настојањима да оцрне договор који је постигнут међу странкама које ће формирати власт на нову БиХ. Сви би требало да буду свјесни да улазимо у годину пуну изазова и да је кључно да се формира нова власт, а не да се ухљеби кадар ових што одлазе - сматра Шпирић.

Шпирић је поручио и да је заказивање сједнице Савјета министара, у техничком мандату, само дан уочи сједнице Представничког дома парламента БиХ на којој би требало да буде потврђено именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег савјета министара, апсурд који осликава стање у БиХ. А ако Тегелтијино именовање добије потврду у Представничком дому, почиње да тече рок од 35 дана за формирање Савјета министара. Према најоптимистичнијем сценарију, тај поступак могао би бити окончан до половине децембра.