latinica  ћирилица
28/11/2019 |  18:58 ⇒ 29/11/2019 | 10:27 | Аутор: РТРС

Вишковић у Кини договара градњу три хидроцентрале (ФОТО)

Република Српска, осим сарадње са Русијом, настојаће да у области енергетике оствари сарадњу и са Народном Републиком Кином и компанијом Авик, изјавио је министар енергетике и рударства, Петар Ђокић гостујући у емисији Отворено речено Радија Републике Српске.
Хидроелектрана - Фото: nezavisne novine
ХидроелектранаФото: nezavisne novine

Он је објаснио да делегација Владе на челу са премијером Радованом Вишковићем, путује у недјељу, 1. децембра, у Кину гдје би са кинеским партнерима требало да буде потписан уговор о изградњи три хидроцентрале.

Улагања би требало да почну сљедеће године у првом кварталу, а сама инвестиција, са осталим пројектима, мимо енергетике, износила би најмање 170 милиона КМ.

- Дефинисаћемо споразум о изградњи три хидроцентрале на ријеци Бистрици, чија је вриједност стотину милиона евра. Осим тога, видјећемо да ли постоји могућност улагања и у друге области осим енергетике, како би се у Угљевику изградила цементара вриједности 50 милиона евра која би запошљавала 300 радника, као и посебна фабрика цијеви у Фочи, чија је вриједност пет милиона евра, са 40 запослнеих - рекао је Ђокић.

Он је истакао да је Авик компанија која се бави производњом војних авиона, изградњом инфраструктуре, а заступљена је и у пољопривреди. Како је навео, на састанку ће бити ријечи и о изградњи аеродрома у Требињу, као веома важном пројекту за Републику Српској.