latinica  ћирилица
28/11/2019 |  18:18 ⇒ 18:26 | Аутор: РТС

Да ли је нестала магија Маракане?

Црвена звезда је поражена од Бајерна (0:6). Иако можда на прољеће неће играти у Европи, мада има шансе, вратила је позната лица у своје гнијездо – стадион "Рајко Митић". Препознали су се многи који су 1991. били свједоци великог успјеха. Додуше, данас у пратњи младих нараштаја, а сједа коса на свима нам показује да је дошло неко друго вријеме и да млади треба да доживе и направе своју историју, ма каква она била.
Стадион "Рајко Митић" - Фото: РТС
Стадион "Рајко Митић"Фото: РТС

Све је било као некада, ријеке људи сливале су се ка стадиону "Рајко Митић".

Пјесма навијача чула се са сваког ћошка. Екипе новинара стрпљиво су прилазиле Маракани. Како су бивали све ближе тако је било примјетно све веће присуство полиције. Срећом, нису имали посла, мирно су стајали на видном мјесту, чисто да се њихово присуство примјети.

Одједном је испред њих бљеснуо у пуном сјају стадион "Рајко Митић". Неки од њих су стигли три сата прије почетка меча, тако да још није било публике у великом броју. Редари и остало особље стадиона ужурбано је ишло на своје мјесто.

Све је подсјећало на много пута виђена дешавања на највећем српском стадиону. Сва позната лица била су ту. Од Звездиних легенди до пријатеља клуба и наравно представника "седме силе".

Дјеловало је као да је она магија ту. Препричавали су се стари успјеси Звезде, неизоставан је био дуел против Бајерна давне 1991. Свако од њих је из свог угла видио тај догађај.

Тај дуел многи као омладинци гледали су са "сјевера". То је била нека друга димензија. Звезда је имала вансеријски тим, много уигранији. Годинама је био заједно, а само је временом ојачаван. Стицао је искуство и те 1991. године све коцкице су се сложиле и црвено-бијели су засијали у пуном сјају.

Један новинар се присјетио да још увијек на тераси у саксији одржава бусен са Маракане који је извадио тог дана. Није могао да се сјети како се њега докопао и како га је изнио са стадиона, али зна да га и дан данас са великом пажњом одржава.

Како се ближио почетак меча, тако је узбуђење расло. Сви су се надали неком чуду, магији. Међутим, чудо је изостало, али не и магија.

Навијачима Бајерна није било јасно како и зашто навијачи Звезде не одустају од пјесме, ни на 3:0, ни на 4:0, па ни на 6:0.

Већ само јаче и јаче, у једном моменту цио стадион пјева, стварно незаборавна слика, која не може да се опише, већ мора да се доживи.

Навијачи нису штедјели дланове и грла. Од првог до посљедњег минута чула се пјесма. Чак и послије меча, више од пола сата трајало је громогласно навијање са "сјевера".

Послије утакмице тражен је кривац. Противник је једноставно био бољи и јачи. Није дозволио Звезди да ношена сјајним навијањем бљесне и направи велико изненађење.

Дакле, магија је остала, иста она лица која су била ту и кад се славило и кад се Звезда издизала из пепела и даље су ту.

Остаје "само" да дочекамо да се коцкице поново сложе...