latinica  ћирилица
28/11/2019 |  13:14 ⇒ 17:32 | Аутор: РТРС

Послодавци не прихватају најнижу плату од 550 КМ, предлажу 500 КМ

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да Унија удружења послодаваца током преговора није прихватила приједлог овог савеза да од наредне године најнижа плата у Српској буде 550 КМ, већ предлаже 500 КМ, на шта Синдикат не може пристати.

- Ми са тим не можемо бити задовољни и не можемо на то пристати. Сљедећи корак је да Влада Републике Српске, у складу са законским овлаштењима, донесе одлуку о износу најниже плате - рекао је Станковић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је поручио да би све мање од предложених 550 КМ за најнижу плату било понижавајуће за раднике.

- Ако Влада сматра да захтјев Савеза да најнижа плата износи 550 КМ не може испунити, онда шаљемо јасну поруку свим радницима у Српској да овдје не могу остварити минимум своје егзистенције, што ће значити још масовнији одлазак радника, а то никоме не би требало да буде циљ - рекао је Станковић и подсјетио да најнижа плата тренутно износи 450 КМ.

Наводећи да захтјев синдиката за повећање најниже плате на 550 КМ од почетка године, а од половине 2020. године на 600 КМ, представља само мали корак у побољшању стандарда радника у Српској, Станковић је нагласио да је потребно уложити додатан труд да би раднике задржали у Српској.

- Повећање најниже плате сигурно ће позитивно утицати на положај радника у Српској. Тиме ће се подстаћи повећање осталих плата - оцијенио је Станковић.

Стручни сарадник за економско-финансијске послове у Савезу синдиката Републике Српске Божана Радошевић навела је да синдикална потрошачка корпа за октобар износи 1.912 КМ и да је просјечна плата покрива са 47,5 одсто.