latinica  ћирилица
20/11/2019 |  13:29 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Бореновић: Сачувати Дејтонски споразум као оквир за постојање Српске

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је данас да Република Српска треба све да учини како би био сачуван Дејтонски мировни споразум као најважнији оквир за њено постојање.
Бранислав Бореновић - Фото: РТРС
Бранислав БореновићФото: РТРС

- Иза нас су 24 тешке и комплексне године, а Дејтонски мировни споразум је дао широк оквир у којем Република Српска има јасно мјесто и надлежности - рекао је Бореновић Срни поводом 24 године од парафирања Дејтонског мировног споразума.

Он је подсјетио да је Република Српска прије 24 године Дејтонским мировним споразумом добила међународну верификацију и позицију као један од два равноправна ентитета у БиХ.

- Желио бих да наредне године буду стабилне са што мање тензија и да квалитетно буду рјешавани проблеми са којима се грађани суочавају. Морају бити обезбијеђени услови за останак нашег народа на овим просторима - сматра Бореновић.

Он је нагласио да уставна позиција Републике Српске мора бити сачувана и у институцијама БиХ.

- То је наша обавеза и против сам било каквог распакивања Дејтонског спразума. То би било на штету Републике Српске и све треба урадити како би била сачувана наша позиција - истакао је Бореновић.