latinica  ћирилица
19/11/2019 |  17:50 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

НАСА пронашла доказ: Јупитеров мјесец Европа има воду (ВИДЕО)

Јупитеров мјесец Европа већ се дуго времена посматра као врло могућ кандидат за мјесто на којем би се могао пронаћи ванземаљски облик живота јер научници вјерују да се испод ледене коре тог мјесеца налази велики слани океан.
НАСА пронашла доказ: Јупитеров мјесец Европа има воду - Фото: Screenshot/YouTube
НАСА пронашла доказ: Јупитеров мјесец Европа има водуФото: Screenshot/YouTube

Већ дуго времена перцепцију о могућем животу на Европи обликује чињеница да кроз њезину кору у атмосферу излазе велики стубови паре под притиском, а научници су досад били увјерени да је ријеч о воденој пари.

Научници НАСА сад су први пут и директно открили присутност водене паре у Европиној атмосфери те тиме одагнали и највеће сумње у то да Јупитеров сателит скрива воду испод своје површине.

Откриће је направљено кориштењем опсерваторије W.М. Keck на Хавајима, гдје је међународни тим стручњака анализирао хемијски систем атмосфере Европе користећи податке добијене спектрографом.

Тражили су одређене фреквенције инфрацрвеног свјетла које су повезане с присутношћу одређених типова молекула те су управо на тај начин пронашли и фреквенцију која је повезана с присутношћу молекула воде. То је уједно и први пут да је пронађен директан доказ постојања водене паре изнад површине Европе.

Дакле присутност воде је потврђена, али у гасном агрегатном стању.

- Док још увијек нисмо директно открили текућу воду, пронашли исући најбољу ствар, воду у облику паре - каже Лукас Паганини, НАСА-ин планетарни научник.

Паганини и његов тим открили су да се ти извори водене паре која избија с површине Европе појављују једном у 17 дана. Но једном кад се догоди ерупција, онда се то догађа пуном снагом, односно ослобађањем 2.360 килограма материјала по секунди, што је довољно воде да се у неколико минута напуни олимпијски базен.

Научници сад још више вјерују да се испод ледене површине Европе налази океан, но постоји и још једно могуће објашњење за водену пару у Европиној атмосфери - плитки базени текуће воде нетом испод ледене површине.

НАСА-ина недавно потврђена мисија на Европу - Clipper, требала би попунити преостале рупе у том истраживању, односно макнути и упитник с питања постоји ли текућа вода на Европи? Та је мисија заказана за 2025. годину.

Дакле, до краја идуће деценије највећа Европина мистерија биће нам позната.

Извор: zimo.dnevnik.hr