latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:38 | Аутор: СРНА

У Србији у овој години откривена 12.374 мигранта

Србија, у којој је у овој години откривено више од 12.000 миграната, и даље ће бити поуздан партнер ЕУ у рјешавању проблема миграција, изјавила је данас у Скопљу државни секретар Министарства унутрашњих послова Србије Биљана Поповић Ивковић.

- Од 1. јануара до 18. новембра на територији Србије откривена су 12.374 мигранта, од којих је 11.249 изразило намеру да затражи азил, док су прекршајне пријаве поднесене против 1.125 лица - рекла је Ивковићева на министарском форуму.

Према њеним ријечима, у истом периоду спријечен је незаконит покушај преласка границе укупно 17.050 лица, саопштено је из МУП-а Србије.

Она је рекла да се тренутно на територији Србије налази 4.000 миграната који су смјештени у прихватним центрима.

- У овој години успоставили смо два нова прихватна центра у Димитровграду и Пландишту, чиме је прихватни капацитет повећан за 200 мjеста - навела је Ивковићева.

Она је истакла да је управљање миграцијама на врху агенде Србије и МУП-а и да је посебан акценат на спречавању кријумчарења миграната и њихове радне експлоатације.

Ивковићева је навела да су у протеклих десет мјесеци полицијски службеници поднијели 140 кривичних пријава против 172 лица због недозвољеног преласка државне границе и кријумчарења људи.

Она је нагласила да Србија водећи рачуна о сопственим границама уједно брани и спољне границе ЕУ.

Ивковићева је рекла да ће један од приоритета у наредном периоду бити и реализација радног ангажмана који дефинише низ додатних активности које се заједнички спроводе у области граничне контроле.

- МУП планира да у наредном периоду изврши додатно јачање граничне полиције и њихових кадровских капацитета. Сегмент којем посвећујемо велику пажњу јесте и реконструкција и модернизација граничних прелаза с циљем повећане безбjедности, као и надзора државне границе - навела је Ивковићева.