latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:25 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Бањалука: У наредној години на ред стижу и капитални пројекти

Градска управа Бањалуке најавила је да је за идућу годину планирано више од 50 милиона марака домаћих и страних улагања у јавне пројекте. У протекле три године више од шест милиона марака уложено је у заштиту од поплава, мале програме у мјесним заједницама, енергетску ефикасност у школама и лед расвјету, а у идућој години ова улагања ће се повећати. Почеће се и са реализацијом капиталних пројеката, истиче градоначелник Радојичић.

Нови мост у Српским Топлицама и Доцу, вртићи, завршетак паркића, нових саобраћајница, само су неке од капиталних инвестиција које су планиране у наредној години. Настављају се и радови на ширењу водоводне и канализационе мреже.

- Преко 10.000 људи се тиче, 100 километара мреже од Црног врела, платоа Мањаче, Јагара, Чесме, поткозарских села... Све то биће урађено у наредној и наредне двије године, истакао је Игор Радојичић.

Обнова и изградња нових саобраћајница, које је град започео ове године, наставиће се и у наредној. Први пројекат биће нови кружни ток код Леснине.

- Ми смо у фази пројектне документације рјешавамо иммовинско правне односе и надамо се да ће веома брзо бити изабран извођач радова - рекао је Славиша Сандић, начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалука.

Поред четири вртића, чија је градња у току, град је за идућу годину планиро још два. Њиховом изградњом биће обезбијеђена мјеста за 600 малишана.

- Градићемо и нову трим стазу поред постојеће у парку "Младен Стојановић", планирана је изградња на Старчевици - истакао је Петар Билчар, начелник Одјељења за комуналне послове.  

Град ће наставити и програм "Бањалука људског лица". Бесплатни здравствени прегледи реализоваће се у 25 мјесних заједница, а програм "Здраво старење" има потенцијал да обухвати више од 40.000 пензионера.