latinica  ћирилица
19/11/2019 |  16:09 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Промоција хранитељства као алтернативе за биолошку породицу

Институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске организовала је данас у Бијељини округли сто о теми хранитељства како би промовисали овај вид алтернативе биолошкој породици међу грађанима и центрима за социјални рад који брину о дјеци без родитељског старања.
Бијељина - округли сто "Дјеца у хранитељству у Српској" - Фото: СРНА
Бијељина - округли сто "Дјеца у хранитељству у Српској"Фото: СРНА

Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић изјавила је уочи скупа да је хранитељство уведено 2012. године, али се још не користи довољно и у пракси се приоритет даје смјештају дјеце у институције.

- Желимо да утичемо на промоцију хранитељства и оснажимо грађане и породице, који имају опште услове, да се пријаве и буду хранитељи. То су хумани људи, јер само такви могу донијети одлуку да брину о дјеци којима нису биолошки родитељи - истакла је Радовићева.

Према њеним ријечима, циљ округлог стола је да се подстакну центри за социјални рад да промовишу и предлажу хранитељство и да дјеца без родитељског старања буду збринута у породице које су алтернатива биолошкој породици, у случају гдје биолошка породица из било код разлога не може да остварује своју основну функцију.

Радовићева је оцијенила да је хранитељство прави и адекватан вид као алтернатива за биолошку породицу и навела да у Републици Српској има педесетак хранитељских породица, а највише их је у Бањалуци и Бијељини.

Округли сто у Бијељини организован је поводом Дана дјечијих права који се обиљежава 20. новембра, а према ријечима Радовићеве посебно је важан у години јубилеја - 30 година од усвајања Конвенције УН о правима дјетета.

- Један сегмент заштите дјечијих права је и заштита дјеце без родитељског старања и Устав Републике Српске створио је обавезу за нашу друштвену заједницу да се посебна пажња посвети дјеци без родитељског старања и да им омогући адекватну заштиту и смјештај - навела је Радовићева.

Округли сто "Дјеца у хранитељству у Српској" одржан је у Центру за културу "Семберија".

Осим централне канцеларије у Бањалуци, институција Омбудсмана за дјецу Републике Српске има и канцеларије у Добоју, Бијељини и Фочи.