latinica  ћирилица
19/11/2019 |  13:20 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Радојичић: И у наредној години више од 50 милиона КМ у разне пројекте (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић најавио је данас да је и за идућу годину планирано више од 50 милиона КМ и страних и домаћих улагања у Бањалуку.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

- Намјера је да држимо тај темпо и у наредним годинама. Рекао бих да напредујемо у повлачењу страних средстава - рекао је Радојичић новинарима на Мраковици гдје се данас одржава јесење савјетовање о стратешким плановима Градске управе.

Он је подсјетио да је само преко УНДП-а у протекле три године више од шест милиона КМ уложено у заштиту од поплава, мале програме у мјесним заједницама, енергетску ефикасност у школама и лед расвјету, гдје је до сада постављено 1.537 штедних сијалица, а у идућој години требало би бити још више.

- Новост је да идемо у други аранжман с ЕБРД-ом за још шест милона евра, али уз тај износ град ће добити и четири милиона евра бесповратних средстава, што је највећи грант до сада од ЕУ, након својевремене обнове Кастела - рекао је Радојичић.

Он је појаснио да је ријеч о великим пројектима водоснабдијевања за више од 10.000 становника у различитим подручјима града гдје ће у наредне двије до три године бити уложено 25 милиона КМ у стотине километара водоводне мреже, а дијелом и у канализациону инфраструктуру.

- Планирамо све обавезе града за 2020. годину, али са пуно дужим стратешким погледом - до 2025. и даље. Има неколико капиталних стратешких пројеката који остављају траг у Бањалуци у наредним деценијама, па можда чак и вијековима: од потпуно новог и највећег бањалучког моста у Доцу, нове мултифункционалне конгресне и конференцијске дворане, до урбане трансформације центра града за коју је управо завршен међународни конкурс - нагласио је Радојичић.

Он је навео да су на дневном реду и даље мале интервенције у простору и пројекти који се односе на паркове, зелене површине и слично.

- Управо смо разговарали о пројекту `Арборетум` који би требало да постане међународно финансирани пројекат и да граду обезбиједи једну нову рекреативно излетничку зону - рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, наставља се и програм "Бањалука људског лица".

- Пројекат бесплатних превентивних здравствених прегледа, који је завршен у шест мјесних заједница, у идућој години наставље се у 25, потенцијала и до 100.000 становника, а програм `Здраво старење` има потенцијал да обухвати више од 40.000 пензионера програмима дружења, едукације и социјализације. Ту су и програми за младе, дјецу, лица са инвалидитетом и пројекти хуманизације простора - додао је Радојичић.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве града Бањалуке Славиша Сандић рекао је да је између кружног тока код Центрума и будућег код Леснине, саобраћајница веома неусловна и да се зато инсистирало код Владе Републике Српске за средства за изградњу те повезнице.

- Обрадовани смо вијешћу да је Влада донијела одлуку и одобрила два милиона КМ за изградњу те саобраћајнице. Ријеч је о саобраћајници са четири коловозне траке са обостраним тротоаром и бициклистичким стазама - истакао је Сандић.

Он је додао да ће се идуће године модернизовати десет до 12 километара локалних сеоских путева.

Начелник Одјељења за комуналне послове града Бањалука Петар Билчар најавио је да се поред четири вртића, чија је градња у току, за идућу годину планирају још два - у Куљанима и Обилићеву, гдје би било укупно 600 нових расположивих мјеста.

- Радићемо и санацију три друштвена дома. Тренутно се зваршава у Мишином хану, а идуће године ћемо кренути са Сарачицом, Залужанима и Пискавицом - навео је Билчар.

Он је додао да су у плану још једна трим стаза – на Старчевици поред већ изграђене стазе за бициклисте, као што су ове и прошле године урађене по једна, затим још један парк за псе за шта се бира локација имеђу неколико могућих, као и нови азил за псе на Мањачи како би се замијенио постојећи који није толико услован.

За децембар је најављено усвајање свих планских докумената за наредну годину - буџета и годишњих планова по секторима.