latinica  ћирилица
19/11/2019 |  12:10 | Аутор: СРНА

Галијашевић: БиХ је генератор хаоса у региону и Европи

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је Срни да БиХ није само небезбједна земаља за себе, већ и регион и да је генератор хаоса и проблема цијелом региону, па и ЕУ.
Џевад Галијашевић  (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (Фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

Поводом четири године од убиства двојице припадника Оружаних снага БиХ у Рајловцу код Сарајева, Галијашевић је нагласио да овај, али и други терористички акти у БиХ нису расвијетљени, нити судски окончани, те да не постоји ниједна активност на утврђивању организатора, налогодаваца и финансијера мреже у којој су радили и Енес Омерагић и Нердин Ибрић, који је убио полицајца у Зворнику.

Он је указао да из Сарајева упорно покушавају да наметну различиту интерпретацију терористичких напада.

- Нема тога. Десио се терористички акт који је починио припадник селефијског вехабијског покрета. Они данас имају најмање стотињак вехабијских комуна и насеља који имају 22 паралелна џемата, одлазили су у масовном броју на сиријско ратиште, готово 360 бораца и више од 200 цивила - жена и дјеце - рекао је Галијашевић и додао да су "надлежне институције БиХ лагале када су смањивале број држављана БиХ који су отишли на сиријско ратиште".

Напомињући да БиХ није безбједна земља и да је тероризам само потврда, Галијашевић је истакао да БиХ нема ни институције вољне да се боре против тероризма.

- Политичком Сарајеву су сви непријатељи зато што Сарајево још стоји под 'стакленим звоном' и не види како се свијет брзо мијења и да пропагандна матрица по којој су оптуживали и подметали другима више не функционише. Ми смо вирус, ми ширимо заразу небезбједности регионом и изазивамо проблеме цијелој Европи - упозорио је овај стручњак за борбу против тероризма.

Он је рекао да нас све то враћа на убиство два припадника Оружаних снага БиХ - Србина и Бошњака, младића у истој униформи који су покушали симболично послати поруку да можемо заједно живјети и дјеловати.

- Пуцајући у њих вехабије су показале да у ствари желе хаос а СДА, која сав тај систем држи окупљен око себе и управља њиме, показала је да у ствари не жели заједнички живот и да подршком радикалним екстремистима, ометањем истрага и некажњавањем криваца у ствари само компликује наш живот - констатовао је Галијашевић.

Он је рекао да је француски предсједник Емануел Макрон имао важне поруке - не само да је БиХ темпирана бомба и да постоји озбиљна пријетња у повратку џихадиста, него да је и НаАТО у стању мождане смрти.

- У БиХ се због НАТО савеза додатно подргијала ситуација. Бошњаци су се преко /Бакира/ Изетбеговића сукобили и са Србима и са Хрватима и истовремено због Европе која је пред понором и која је изгубила стратегију, како каже Макрон - рекао је Галијашевић.

Он је напоменуо да критика Макрона није критика Бошњацима, муслиманима, ни исламу, ни нацији, већ једном пропалом режиму који је БиХ увукао у рат, а и данас влада на исти начин.

У терористичком нападу 18. новембра 2015. године Енес Омерагић убио је два припадника Оружаних снага БиХ Армина Салкића и Недељка Радић у Рајловцу код Сарајева.