latinica  ћирилица
18/11/2019 |  19:06 ⇒ 19:10 | Аутор: РТРС

Малициозни видео фајлови нова пријетња за Воцап

Интегритет енкриптованих порука се већ неко вријеме доводи у питање, а највише критика је усмјерено ка Воцап платформи, која је већ закрпила неколико рањивости, али се и даље хвата у коштац са сигурносним проблемима.
Воцап (илустрација: WhatsApp) -
Воцап (илустрација: WhatsApp)

Најозбиљнији безбједносни пропуст већ је доведен у везу са израелском компанијом НСО. Фејсбук, у чијем је власништву платформа, предузео је и правне мјере против нападача.

Након старих напада услиједили су и нови, па се 14. новембра појавило још једно упозорење које је у вези са специјално креираним МП4 фајловима. О природи напада нема много информација, али упозорење указује на озбиљност нових малициозних фајлова који на погођене уређаје имплементирају малвер, што омогућава преузимање контроле над системима, те прислушкивање жртава.

Према саопштењу компаније Фејсбук, нови малвер погађа сљедеће Воцап верзије: Android верзије прије 2.19.274, iOS верзије прије 2.19.100, Enterprise Client верзије прије 2.25.3, Windows Phone верзије прије и укључујући 2.18.368, Business for Android верзије прије 2.19.104 и Business for iOS верзије прије 2.19.100.

Као и у случају ранијих напада корисници би требало да провjере да ли су преузели најновија ажурирања за Воцап, и, ако нису, да то што прије учине.

Извор: pcpress.rs