latinica  ћирилица
18/11/2019 |  16:49 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Мајка хероина Добрана Продановић испраћена на вјечни починак

У Селу Факовићи код Братунца сахрањена је Добрина Продановић, мајка чија је фотографија са лобањом убијеног сина током рата обишла свијет. Њен син убијен је прије 27 година у Селу Ратковићи код Сребренице, а ова мајка Сребренице правду није дочекала.

Добрина Продановић - мајка храброст, преминула је у 82. години чекајући правду за убијеним сином Живаном. Иза себе оставила је три кћери. Отишла је на онај свијет не дочекавши правду, каже њен синовац Љубинко.

- Ово је тужан тренутак, отишла је да прави друштво Живану - каже Љубинко Продановић.

Изгубила је сина Живана у Ратковићима код Сребренице 21. јуна 1992. године. Убили су га зликовци из Сребренице. Бака Радинка, њена комшиница, никада неће заборавити напад муслиманских јединица из Сребренице на Ратковиће. У нападу је изгубила мужа, а она је рањена.

- Да је било правде живјела би и сто година и дочекала да је њен син испрати. Ја јој нисам могла рећи да је рањен, и ја сам рањена била - прича комшиница Радинка Станојевић. 

Данас на породичном гробљу код цркве у Факовићима, туга. Посљедњи поздрав баки Добрини упутили су родбина и пријатељи.

- Оно што боли јесте однос међународне заједнице. Српске жртве нико не доживљава на прави начин - истиче Сека Филиповић, из Организације породица погинулих и заробљениха бораца и несталих цивила општине Братунац. 

Каква је антисрпска пропаганда у западним медијима вођена након рата најбоље показује чињеница да је у многим медијима управо њена фотографија са лобањом убијеног сина приказивана као наводно фотографија мајке недужног Бошњака којег су мучки убили Срби.

Године пролазе, породице српских жртава из Сребренице умиру. Свједоци нестају, правда се још увијек чека.