latinica  ћирилица
18/11/2019 |  15:48 | Аутор: СРНА

Михајловићева о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић разговарала је данас са представницима турске компаније "Ташјапи" о пројектима које реализују у Србији, укључујући дио ауто-пута Београд-Сарајево.
Зорана Михајловић - Фото: РТРС
Зорана МихајловићФото: РТРС

Михајловићева је рекла да компанија "Ташјапи“ реализује неке од приоритетних пројеката у Србији у области инфраструктуре, као што је изградња прве дионице ауто-пута Београд-Сарајево од Сремске Раче до Кузмина, као и у области станоградње.

- За Министарство је важно да сви учесници у пројекту раде координирано и да се поштују уговорени рокови, и када је ријеч о путевима и када је ријеч о изградњи станова за снаге безбедности у Нишу и Врању - рекла је Михајловићева.

Учесници у пројекту изградње ауто-пута Сремска Рача-Кузмин извијестили су Михајловићеву о планираној динамици радова на овом пројекту, а разматран је и статус пројекта реконструкције пута Нови Пазар-Тутин, те напредак у изградњи 376 станова у Врању и Нишу за припаднике снага безбједности, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије.

Раније је најављено да ће се ауто-пут Београд-Сарајево градити у двије трасе које на територији Србије обухватају дионице Сремска Рача-Кузмин и Пожега-Ужице-Котроман, у укупној вриједности од око 1,05 милијарди евра.

Дионица Сремска Рача-Кузмин дуга је око 17 километара, а вриједност радова је око 220 милиона евра, док је дионица Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вриједност радова је око 830 милиона евра.

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, Србија добија могућност да се повеже са европским Коридором пет који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид и саобраћајницом преко Пожеге.