latinica  ћирилица
16/11/2019 |  19:40 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Зграда за борце у Бијељини прокишњава, нема никога да одговара

Станарима једне од новијих зграда за борце у Бијељини већ годинама прокишњава кров, иако је усељена прије само шест година. Станове је купила Влада, у сарадњи са Градом Бијељина, у оквиру програма стамбеног збрињавања борачке популације, а извођач радова било је предузеће МД "Перић". Гарантни рок требало би још да траје, али је грађевинско предузеће у међувремену престало да ради, бар под тим именом.

Двадесетак породица погинулих бораца одушевљено је прије шест година ушло у нове станове у насељу Пет језера, али је срећа била кратког даха, јер је кров убрзо почео да прокишњава. Вода која се слива по зидовима, свакодневна је мука станара.

Проблем се не може ријешити без реновирања крова, које би коштало 45.000 марака. Ова сума недостижна је за породице, које тешко састављају крај с крајем. Обраћали су се извођачу, градској управи и ресорном министарству, али помоћи ниоткуда.

Миленко Концулић, предсједник Заједнице етажних власника истиче да је по овом питању био у ресорном министарству.

- Људи у министарству да кажем нису имали неки одговор, они имају свој програм и ја то потпуно разумијем. Али сам питао да ли постоји икакав начин да се помогне у санирању крова - каже Концулић.

У Градској управи Бијељина тврде да немају обавезу да помогну у овом случају. Из министарства рада и борачко-инвалидске заштите - да немају законског основа да помогну породицама које су стамбено збринуте и сада су власници додијељених станова.

Грађевинско предузеће, које би требало да гарантује квалитет радова и отклони недостатке - више не ради. Власник Митар Перић, који је у међувремену отворио више нових предузећа, није желио пред нашу камеру. У телефонском разговору рекао је да грађевинско предузеће које је градило спорну зграду више не постоји, и да је гарантни рок истекао.

Станарима зграде једино преостаје да своја права покушају остварити судским путем.