latinica  ћирилица
16/11/2019 |  12:38 ⇒ 15:35 | Аутор: СРНА

Вулин: Вучићев одлазак у Загреб показао би неконтролисан усташки бијес

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да жали што предсједник Србије Александар Вучић наредне седмице неће отићи у Загреб на конгрес европских народних партија, јер би тада свједочили неконтролисаном усташком бијесу у Хрватској, а цијели свијет би могао да види фашисте са усташким симболима.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

Вулин сматра да Хрвати ни према једном српском политичару, чак ни у вријеме рата, нису имали такав однос мржње и страха као према актуелном предсједнику Србије Александру Вучићу.

Коментаришући Вучићеву одлуку, Вулин је рекао да је Вучић начином на који је одговорио на хајку која се против њега водила показао лицемјерство хрватске власти и опозиције.

- Мени је жао што неће отићи. Кад би отишао, у Хрватској бисмо видјели неконтролисани усташки бијес и цијели свијет би могао да види фашисте који би показивали усташке симболе. Усташе не могу да опросте Вучићевом оцу што је у мајчиној утроби побјегао од њихове каме - рекао је Вулин за Телевизију Пинк.

Он је оцијенио да нема никакве разлике у односу према Србији између декларисаних усташа и оних који се претварају да су умјерени политичари, те подсјетио на то како се хрватски премијер Андреј Пленковић оправдавао зато што је Вучић позван.

О нападима хрватске јавности на Србију и њену Војску због спомен-плоче генералу ЈНА Младену Братићу у касарни у Новом Саду, Вулин је рекао да је Братић у вријеме погибије био генерал једине међународно признате армије, те да Хрватска тада није била призната као држава.

- То је био класичан грађански рат у којем се једина призната војска борила против сепаратиста - истакао је Вулин.

Поводом критика Србији због набавке руског ПВО система "Панцир" и војне вјежбе са припадницима руских снага, Вулин је објаснио да је Србија можда једина земља у окружењу која нема територијалних претензија према сусједима, а Вучић једини слободан балкански лидер који искрено покушава да спроведе политику мира у региону.

Коментаришући позив Војсци Србије да учествује на Паради побједе наредне године у Москви, Вулин је указао да ће на Црвеном тргу бити потомци побједника и да су прошла времена када је тамо одлазио Стјепан Месић и представљао се као антифашиста.

- Наши преци су нас уписали у бољи дио човјечанства, а ми се одатле нећемо исписати - закључио је Вулин.