latinica  ћирилица
15/11/2019 |  19:15 ⇒ 16/11/2019 | 08:19 | Аутор: РТРС

Потребан закон о суђењу у разумном року

Ефикасније правосуђе, право на суђење у разумном року, право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због одуговлачења поступка и повреде права - све ово доноси нови Нацрт закона о заштити права на суђење у разумном року, који је утврдила Влада Републике Српске. Из Владе су поручили да је овај закон изузетно важан, јер повећава повјерење грађана у правичну судску заштиту.

Ако немамо суђење у разумном року, не можемо говорити о ефикасном правосуђу, сматрају адвокати. Због тога је потребно увођење закона о суђењу у разумном року, којим би право на заштиту имале све странка у судском поступку које сматрају да суд није у разумном року одлучио о њиховом праву или обавези, сумњи или оптужби за кривично дјело.

- Поједини предмети предуго трају, имамо проблеме различите судске праксе и неуједначености у поступању. Имамо још један велики велики проблем, а то је ефикасност. Сматрамо да би новим закон допринио бољој заштити грађана и њихових права на суду - наводи адвокат Милан Петковић.

Овим законом свим категоријама становништва биће омогућено брже и ефикасније спровођење судских поступака и рјешавање спорних питања око којих грађани воде судски спор. Тиме би се могло повећати повјерење грађана у правичну судску заштиту.

Нацртом овог закона прописује се и право странке на новчано обештећење и надокнаду имовинске штете због повреде права на суђење у разумном року.

- То је изузетно важан закон за привреду Републике Српске, јер очито имамо одређених судских процеса који се воде предуго. Овим законом то се покушава ставити у одређене оквире - наводи премијер Српске Радован Вишковић.

Прописана је и могућности објављивања пресуде на интернет страници суда, што ће учинити све поступке транспарентнијим. Тиме ће се омогућити правично задовољење странке. Обезбјеђењем заштите права на суђење у разумном року, убрзаће се судски поступци, кажу у Влади Српске.