latinica  ћирилица
15/11/2019 |  17:32 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Амерички суд осудио Хоџића на осам година због подршке ИД

Федерални суд САД осудио је Рамиза Зијада Хоџића, који је поријеклом из БиХ, на осам година затвора због пружања материјалне подршке Исламској држави у Сирији.
Рамиз Зијад Хоџић у Америци осуђен на осам година затвора због подршке ИДИЛ-у - Фото: klix.ba
Рамиз Зијад Хоџић у Америци осуђен на осам година затвора због подршке ИДИЛ-уФото: klix.ba

Хоџић је регрутовао још неколико имиграната из БиХ како би пружили подршку Абдулаху Раму Пазари, који је живио у Сент Луису прије него што је 2013. године отпутовао у Сирију.

Тужиоци тврде да је Хоџић у периоду од 2013. до 2015. године слао новац, војне униформе, чизме, тактичку опрему, мјераче удаљености, нишане и другу војну опрему трећим странама у неколико земаља, укључујући Турску и Саудијску Арабију.

Хоџићев адвокат Дајан Драган затражила је од окружног судије Кетрин Пери да њеног клијента осуди на 56 мјесеци које је већ провео у затворима док је чекао да се случај разријеши.

Према њеним ријечима, Хоџић је Пазари слао углавном ствари које је он сматрао вриједним док је био у рату у БиХ, као што су чарапе, да је својој дјеци дао до знања да не подржава Исламску државу, строги исламски закон или потчињавање жена.

Она је поменула да је Хоџић "за учешће у сукобима у БиХ одликован Златним љиљаном".

Драганова је додала да су Хоџић и Пазара били веома блиски и да му је њен клијент помогао да се одвикне од дроге, али да се Пазара промијенио након одласка у Сирију.

Хоџић је путем видео-позива изјавио да се Пазара жалио на недостатак униформи и оружја у Сирији, а да му је он послао помоћ како би "заштитио жене и дјецу".

Помоћник тужиоца Метју Дрејк је, међутим, изјавио да је Хоџић био организатор слања средстава и да је знао да је Пазара командант јединице Исламске државе од око 250 људи, као и да је знао да се Пазара хвалио убиствима, одсијецањем глава и да је подржавао ропство.

Судија Пери је након изрицања казне изјавила да вјерује да се Хоџић промијенио у затвору и да је научио лекцију.

Хоџић се сагласио да буде депортован након одслужене казне.

Он је у априлу признао кривицу за планирање пружања материјалне подршке терористима, као и за један случај директног помагања материјалним средствима.