latinica  ћирилица
15/11/2019 |  13:58 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Видовић - Линднер: Добре основе за даље унапређење области управљања дугом

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић разговарала је данас у Бањалуци са шефом Техничке мисије Међународног монетарног фонда Петером Линднером о унапређењу у области стратегије управљања дугом Српске.
Видовић и Линднер - Фото: СРНА
Видовић и ЛинднерФото: СРНА

Представници ММФ-а презентовали су министарки финансија оцјене и препоруке мисије ове међународне финансијске институције ради унапређења управљања дугом у Републици Српској.

Констатовано је да је процес управљања дугом у Републици Српској добро постављен и да на одговарајући начин испуњава своју функцију, те да представља добру основу за даље унапређење ове области, саопштено је из Министарства.

Кључне препоруке представника ММФ-а у овој области односе се на унапређење законског оквира за управљање дугом како би се успоставиле још ефикасније процедуре и ова област додатно ускладила са најбољим глобалним праксама, те унапређење ресора који врши функцију управљања дугом у Министарству финансија кроз увођење система за управљање дугом и унапређење његове организационе структуре.

Препоручено је да се додатно ради на развоју домаћег финансијског тржишта да би се развило секундарно тржиште и максимално искористили његови капацитети.

Видовићева је захвалила представницима ММФ-а на ангажману у вези са техничком подршком, те изразила очекивање да ће бити настављена сарадња на реализацији зацртаних реформиских мјера у области управљања дугом, као и другим активностима и реформским мјерама које је Влада Републике Српске дефинисала планским и стратешким документима.

Састанку је присуствовао и резидентни шеф ММФ-а у БиХ Ендру Џуел.