latinica  ћирилица
15/11/2019 |  10:24 ⇒ 20:17 | Аутор: СРНА

Богат такмичарски и пратећи програм фестивала "Први кадар"

У такмичарском дијелу 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар" данас ће у Источном Новом Сарајеву бити приказана четири документарна филма, а у оквиру пратећег програма предвиђене су пројекције најбољих анимираних филмова за дјецу, као и филмова који су настали на радионицама Продукције "Први кадар".
"Први кадар" - Фото: СРНА
"Први кадар"Фото: СРНА

Документарни филмови који ће бити приказани у такмичарском дијелу су "Све за вољом" Нерминке Емрић из БиХ, "Заробљени у строју" Леона Ризмаула из Хрватске, "Електрични оргазам за људе будућности" Марије Вукић из Србије и "Семи Хумид", чији су аутори Луиса Мело и Винциус Фраин из Португала, односно Бразила.

Декан Академије умјетности, редитељ Драган Елчић биће предавач на Филмској школи "Првог кадра" - ДокМастерКлас, а у плану је и пројекција његовог документарног филма "Радо иде Србин у војнике".

Предвиђена је и промоција књиге "Милена Дравић или кључ снова" аутора Аните Панић.

У Културном центру Источно Ново Сарајево синоћ је, након тродневног програма у Зворнику, музичко-филмским програмом отворен други дио 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар".

Учеснике, госте и посјетиоце свечане церемоније отварања фестивала у Источном Сарајеву у име Владе и Министарства просвјете и културе Републике Српске поздравила је виши стручни сарадник у Министарству Добринка Максимовић, истичући да, отварајући ову манифестацију, "отвара врата најзначајнијег филмског фестивала у Републици Српској".

Она је подсјетила да је Република Српска усвојила Стратегију развоја културе с циљем да прокламовани принцип децентрализације представља добру основу за развој културе на цијелом подручју Српске.

Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма "Пијавице" редитеља Драгана Маринковића у понедјељак, 11. новембра, у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

Овај филм биће приказан и сутра на затварању фестивала у Источном Сарајеву, с почетком у 19.00 часова, када ће бити уприличена и свечана додјела награда.

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржали су град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.