latinica  ћирилица
14/11/2019 |  20:51 ⇒ 20:51 | Аутор: Б92

Тјесна побједа кошаркашица Србије на старту квалификација

Кошаркашице Србије савладале су селекцију Турске 59:56 на старту квалификација за Европско првенство 2021.
Кошаркашице Србије (Фото: @KSSrbije) - Фото: Тwitter
Кошаркашице Србије (Фото: @KSSrbije)Фото: Тwitter

Изабранице Марине Маљковић су одиграле испод нивоа европских шампионки, али су добром одбраном стигле до важне побједе.

"Орлице" су много осцилирале, лоше шутирале и често гријешиле, лако су испуштале +9 и +10, да би на крају одлучила сјајна одбрана Александре Црвендакић и промашаји Турске за три поена.

Србија је имала три кошаркашице са двоцифреним учинком, а најефикаснија је била Николина Милић са 17 поена уз 5 скокова.

Сјајна је у најтежим тренуцима била Ана Дабовић која је меч завршила са 16 поена уз по 4 скока и асистенције, док је Црвендакићева додала 14 поена уз 6 ухваћених лопти.

Турску је предводила натурализована Британка Кванитра Холингсворт са 17 поена и 7 скокова, једина са двоцифреним учинком у гостујућој селекцији.

Србија у наредном мечу гостује селекцији Албаније за три дана. Четврти члан Групе Е је репрезентација Литваније.

Србија је лоше почела меч у Хали спортова, није служио спољни шут "Орлице" (0/5), али су Црвендакићева и Милићева постигле 12 од првих 13 поена и одржавале српски тим у егалу са Туркињама (13:15).

Услиједио је још гори старт другог периода, три и по минута без коша, али Туркиње то нису искористиле јер су у истом периоду поентирале само једном.

Коначно овај пост окончава Ана Дабовић првом тројком за Србију на мечу, а за њом са достанце поентира и Бутулија за експресан преокрет (19:17).

Ово је покренуло цио тим уз вођство Дабовићеве која повећава на 25:19, али низом нерезонских напада Србија омогућава Турској да се врати у егал пред полувријеме (27:25).

Ипак, српски тим наставља у добром ритму на старту другог полувремена, Црвендакић, Дабовић и Милић доносе максималних +9 (35:27), али срљање у нападу је опет било контрапродуквитно па Туркиње серијом тројки стижу до потпуног егала (39:39) пред краја периода.

Након тајм-аута Маљковићеве опет је на сцену ступила Дабовићева и са пет узастопних поена вратила Србији разлику (44:39) пред одлучујући квартал.

Након добре тимске одбране, Црвендакићева и Крајишник доносе Србији прву двоцифрену предност на мечу (53:43), шест минута прије краја сусрета.

Али трећи пут на мечу тим Србије губи концентрацију у тренуцима када може да преломи дуел и Турска се опет враћа, кошевима Чакир, Холингсворт, Јавуз и Чанитез потпуно поравнава резултат на 55:55 пред посљедња два минута.

Међутим, Србија опет "затеже" одбрану, Милић и Брукс доносе 59:56, да би Црвендакићева сјајном одбраном спријечила Холингсворт да смањи на пола коша заостатка.

Србија не успијева да задржи лопту, али су и Туркиње биле неорганизоване, не погађају тројку из форсиране позиције у посљедњем нападу и "Орлице" славе побједу у Хали спортова.