latinica  ћирилица
14/11/2019 |  20:15 | Аутор: СРНА

Федерација БиХ се задужује за 28 милиона евра

Дом народа Парламента Федерације БиХ дао је сагласност предсједавајућем овог дома Томиславу Мартиновићу да потпише одлуку којом се Федерацији БиХ одобрава дио задужења за пројекат јачања банкарског сектора у износу од 28.300.000 евра.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Федерација БиХ задужује се по Споразуму о зајму између БиХ и Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој, а новац од зајма је намијењен за пружање подршке властима у јачању банкарског сектора на здрав, стабилан и инклузиван начин, преносе федерални медији.

Банкарски сектор биће ојачан унапређењем регулативе и надзора над банкама, рјешавањем слабости банкарског сектора, успостављањем новог оквира реструктурисања банака и јачањем управљања и пословања ентитетских развојних банака, наведено је у одлуци.

Одлука ће ступити на снагу након што је потпишу предсједавајући оба дома Парламента ФБиХ и објављивања у Службеним новинама.

Износ од 28.300.000 евра је половина износа укупног задужења за БиХ од 56.600.000 евра по овом споразуму о зајму БиХ и међународног финансијског партнера.

Новац од зајма Федерацији одобрава се са роком отплате од 32 године, у шта је урачунат и седмогодишњи грејс период.

На данашњој сједници у Сарајеву није усвојен приједлог делегата Драгана Стевановића да дневни ред буде допуњен закључком који се односи на рјешавање проблема неформирања Клуба делегата из реда српског народа.

Дом народа верификовао је мандате новим делегатима Расиму Пајићу и Дамиру Јуришићу.

Усвојен је и закључак којим је Дом народа задужио федералну Владу да у јавну тридесетодневну расправу упути Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о нотарима, као и измјене пет закона о насљеђивању, регистрацији пословних субјеката, земљишним књигама, стварним правима и Породичног закона ФБиХ, које је потребно донијети због извршавања пресуде Уставног суда ФБиХ.

Дом народа данас није усвојио Приједлог измјена и допуна Закона о нотарима по хитном поступку, већ ће на захтјев клубова Бошњака и Хрвата предложене измјене овог закона бити враћене у редовну процедуру.

Клубови Бошњака и Хрвата су прије почетка сједнице у Сарајеву затражили да измјене и допуне Закона о нотарима, које је претходно усвојио Представнички дом, буду враћене у редовну процедуру.

Делегати у Дому народа усвојили су и закључак којим је задужено Министарство правде да изврши измјене тарифа о наградама и накнадама нотара и адвоката, те да у року од 30 дана усклади услуге на начин да њихову висину прилагоди стандарду грађана ФБиХ, односно имовинским приликама, умањујући износе тарифа у одговарајућем постотку.

Усвајањем ових закључака окончано је данашње засједање Дома народа Парламента ФБиХ.