latinica  ћирилица
14/11/2019 |  16:29 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Скромне жеље малишана који се боре са дијабетесом

Дјеца из цијеле Републике Српске, која се од најранијег дјетинства боре са дијабетесом, данас су добила прилику да у Народној скупштини Републике Српске говоре о томе како је одрастати уз тешку и неизљечиву болест.

Петогодишња Наташа Бањац из Дринића рекла је да су и она и сестра болесне и да им је мама објаснила, али, каже, то није ништа страшно.

- Могу да се играм с дјецом, могу да идем на рођендане, све могу, само морам да слушам маму, кад ми каже шта могу, а шта не могу да једем. Али, могу да једем чак и чоколаду, има она што је без шећера - истакла је Наташа.

Никола Малешевић /13/ из Разбоја код Српца рекао је новинарима да је свјестан да има дијабетес, али осјећа се добро, као свако друго дијете, као да је здрав.

- Захваљујући инсулинској пумпи, коју сам добио прије шест година, могу без проблема да идем на излете, да једем скоро све, па чак и слаткише, да пијем сокове. Ни рођенданску торту не одбијам, кад идем код другара на рођендан - каже Никола.

Он је додао да му је без инсулинске пумпе било много теже и сјећа се како је, као мали дјечак избјегавао дружења и велике одморе, јер је, за разлику од друге дјеце, био "осуђен" на интегралне кексиће и воду, преноси "Српскаинфо".

- Наравно, и сада морам да водим рачуна, да редовно вјежбам и пазим шта једем, али то је уствари само здрав начин живота - рекао је Никола.

Маја Шарић /11/ из Српца, која се са дијабетесом бори од најранијег дјетињства, признаје да за њено здравље више страхују родитељи, него она сама.

- Мени се не чини да је то што имам дијабетес нешто страшно. Важно је само да редовно узимам инсулин и да ускладим исхрану и то је то. Иначе, имам дјетињство као и сви моји другари - наводи Маја.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић нагласио је да ће све институције Српске поклонити посебну и додатну пажњу дјеци обољелој од дијабетеса, јер је ријеч о дјеци и болест која се лијечи у континуитету.

- Нема зваршетка лијечења и 24 часа је потребна брига за такве пацијенте, што управо чине љекари на чему им захваљујем и дајем подршку да истрају у својим наканама и намјрама - рекао је Чубриловић новинарима током пријема за тридесетак дјеце из Српске која болују од дијабетеса организованог поводом Свјетског дана борбе против дијабетеса.

Дјеца су прије пријема имали и симоблични час физичког васпитања испред Народне скупштине уз прикладне вјежбе како би скренули пажњу на неопходну физичку активност у контроли ове болести.

Да је, ипак, ријеч о озбиљној болести, која захтијева озбиљан цјеложивотни третман, упозорила је Гордана Букара Радујковић, педијатар ендокринолог, која у Клиници за дјечје болести у Универзитетском клиничком центру Републике Српске годинама лијечи дјецу дијабетичаре.

- Ако дијете болује од дијабетеса типа један, битно је да се оно адекватно лијечи и његује и да се од најранијег узраста води рачна о физичкој активности. Само под тим условима дијете са дијабетесом се правилно развија и расте - упозорила је она у разговору за Српскаинфо.