latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:22 ⇒ 15:42 | Аутор: СРНА

"Дукафест" од 21. до 24. новембра

Међународни фестивал студентског филма "ДукаФест", на којем се у такмичарском програму очекују пројекције 20 играних и 27 документарних студентских филмова из цијелог свијета, биће одржан у Бањалуци од 21. до 24. новембра.
Дука фест - Фото: илустрација
Дука фестФото: илустрација

Ријеч је о селекцији 1.561 филма из 91 земље, колико их је пристигло на конкурс "ДукаФеста", који ће, након петогодишње паузе, бити одржан седми пут.

Ревијални филмски програм чини селекција анимираних и филмова студената Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, који ће бити подијељен у два блока по 90 минута.

Други дио ревијалног програма чиниће промоција диптиха књига "Критички водич кроз српски филм, 2000-2017" и "Најбољи српски филмови у 21. вијеку", у издању Филмског центра Србије, које потписују Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић, те презентација драмског одсјека Академије средњошколцима.

Жири овогодишњег "ДукаФеста" чине режисер и професор режије на Академији Саша Хајдуковић и бивши учесници "ДукаФеста" Немања Ћеранић и Владимир Тагић.

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику града Бањалука Невен Станић рекао је на конференцији за новинаре да град пружа финансијску, ресурсну и логистичку подршку овом фестивалу.

- Можемо слободно рећи да ДукаФест и након паузе наставља да буде амбасадор Бањалуке и Републике Српске, у сваком погледу. О томе говори и огроман број пријава, а то што су стигле из чак 91 земље, говори о важности ДукаФеста -  рекао је Станић.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањалуци Санда Додик рекла је да је Бањалука средина у којој филмска умјетност као културна индустрија није довољно развијена, подржана и промовисана.

- Први значајан помак на плану развоја филма било је оснивање Академије умјетности Универзитета у Бањалуци 1999. године, чиме су постављени темељи за професионално бављење кинематографијом. До данас, Академија умјетности и град Бањалука су на филмском плану највише представљани управо студентским филмовима, који су играни на многим домаћим и страним фестивалима и освајали важне награде - навела је Додикова.

Додикова је истакла да та чињеница обавезује све оне који се баве умјетношћу, воле филм и настоје да граде квалитетну културну средину у којој живе, да један од конкретних корака буде побољшање студентске филмске продукције.

Портпарол компаније М:тел Милица Кондић навела је да "ДукаФест", осим што промовише студентску филмску умјетност, младе ауторе и све остале који су укључени у настанак филма, ради на повезивању младих кроз међукултуралну и професионалну сарадњу.

- Није случајно што смо одлучили да подржимо `ДукаФест` јер је повезивање такође и основна дјелатност и мисија компаније М:тел. Као компанија поносни смо и срећни што као главни спонзор и пријатељ Фестивала можемо да помогнемо да нови почетак ДукаФеста буде што лакши и сигурнији - истакла Кондићева.

Фестивал је настао као помен Душку Дукићу - Дуки, трагично настрадалом студенту филмске и телевизијске режије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

"ДукаФест" организују Академија умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружење за подстицај и развој културе и умјетности КРОВ, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и града Бањалука, док је главни спонзор М:тел.

Улаз на све програмске садржаје "ДукаФеста" биће бесплатан.