latinica  ћирилица
14/11/2019 |  15:16 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Република Српска тежи хармонизацији односа у БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска наставља да ради и тежи хармонизацији односа у БиХ, како би БиХ могла да функционише, али и даје до знања свима да неће трпјети правно насиље високог представника у БиХ, те да за њу постоји варијанта и статус независности.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Ми то не кријемо, али наглашавам да се тренутно не предузимају никакве акције тим поводом, њих само измишља високи представник у БиХ Валентин Инцко - рекао је Додик за руски журнал "Међународни живот".

Он је нагласио да Инцко годинама непрестано износи лажи о БиХ, намјерно доводећи у заблуду Савјет безбједности УН и правећи атмосферу нестабилности, да би оправдао своје постојање и рад у БиХ, Републику Српску у извјештајима представља као главни проблем, показујући на тај начин пристрасност, те додао да постоје докази да је Инцко вршио незаконите радње.

Напомињући да Савјет безбједности УН разматра ситуацију у појединим земљама само онда када оне представљају пријетњу за регионалну или глобалну безбједност, Додик је рекао да БиХ одавно не представља такву опасност али да се, захваљујући Инцку, још налази на том списку.

Он је нагласио да за Републику Српску постоје и друге алтернативе, а не само ЕУ.

Додик је истакао да Велика Британија, као бивша империјалистичка сила, покушава да продужи и искористи свој утицај на мале земље и народе, као што је БиХ, те навео да је Лондон издвојио велика средства за оснивање три центра за борбу против руског утицаја на Балкану - у Сарајеву, Подгорици и Тирани.

- С друге стране, руски предсједник Владимир Путин од нас никада ништа није тражио, само је питао може ли нам помоћи. И он нам је само помагао у томе што смо тражили. Никада ни на чему није инстистирао, нити тражио. Такву помоћ Запад сматра негативном. А насупрот томе, представници Запада крше међународно право и то је њима добро - додао је Додик.

Говорећи о неформирању власти на нивоу БиХ годину дана након избора, Додик је рекао да Запад види опасност у њему и његовој странци СНСД-у.

- Они знају да са нама не могу реализовати оно што они намећу или желе да учине. Ми ћемо радити само оно што сматрамо да одговара интересима Републике Српске, што је у складу са Уставом и законима. Нећемо испуњавати њихове жеље -поручио је Додик.

Додик је додао да су он и његова странка управо због тога за Запад "лоши момци", те подсјетио да му је САД увела санкције зато што је непослушан.

- У суштини, због страха пред "групом Додика", како нас они називају, направили су страшну причу до те мјере да већ више од годину дана ометају формирање власти у БиХ. Али не могу ништа урадити без нас зато што смо на изборима добили максималну подршку народа - нагласио је Додик.

Додик је поручио је да неће подржавати неке квази-Србе или издајнике који само желе да дођу на власт и које је увијек лако наћи.

- Они то одлично знају и због тога и имају проблем са мојим мандатом и мандатом мојих људи - додао је он.

Говорећи о оптужбама Запада да он крши Дејтонски споразум, Додик је рекао да је то невјероватно, да за то не постоји ниједан доказ.

- Да је то тако, они би одмах почели истрагу против мене. Али постоје моје оцјене у којима говорим да БиХ неће опстати управо због оних који уништавају Дејтон, уколико то они наставе да чине. Управо такве моје изјаве, чак просто помињање те теме они карактеришу као антидејтонско - додао је он.

Говорећи о НАТО-у, Додик је нагласио да је Република Српска против те интеграције, јер је НАТО два пута бомбардовао Србе, једном у Српској, једном у Србији, да су тада нанесене огромни људски и материјални губици, те да ће осиромашени уранијум из бачених бомби вијековима изазивати болести становништва на овим подручјима.

Додик је указао да је масован и свеприсутан антируски притисак Запада на Србе.

- Али они не схватају да српски народ нико није присиљавао на позитиван однос према Русији и негативан однос према неком другом. То се просто налази у срцу нашег народа - истакао је Додик.

Говорећи о руском предсједнику Путину, Додик је рекао да је то човјек који пажљиво слуша своје саговорнике, говори мало али јасно и да су сусрети с Путином за њега велика част не само политичка, него и доживотна.

Додик је напоменуо да је недавно на трилатералном састанку у Београду /Србија-Турска-БиХ/ изнио приједлог да се одржи састанак Сарајево-Анкара-Београд-Москва.

- Али мислим да се сада Сарајево боји шта ће им рећи Запад, јер њима се не свиђа када се дешава нешто што није јасно Западу. Безусловно ћу подржати тај приједлог јер треба да се састајемо и разговарамо - нагласио је Додик.

Он је рекао да је Турска данас другачија, да турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у посљедње вријеме има другачије идеје од некадашњег турског премијера Ахмета Даватоглуа, који је говорио да је БиХ њихова земља и да је неопходно успоставити Османлијско царство.

Додик је додао да Турска има коректне и скоро блиске односе са Русијом и покушава да се са свима односи једнако, да подржава пројекте развоја на цијелој територији БиХ, за шта је доказ и изградња ауто-пута Беогад-Сарајево, а што ће ријешити дугогодишњи проблем БиХ и извући је из ћорсокака.

Говорећи о Србима на Балкану, Додик је подсјетио да је српски народ највише претрпио од распада бивше Југославије, те истакао да је основно право и слобода народа да буде заједно, али да се то Србима не дозвољава.

- Још давно су Британци рекли, када се распало Османлијско царство, да на сваки начин требају спријечити Срби да се саберу у једну државу зато што би тада постали фактор на Балкану - навео је Додик.

Према његовим ријечима, чак и данас британски амбасадори који долазе на Балкан добијају такве инструкције.

- Све што они раде, раде с циљем да ометају Србе да се учврсте и нешто заједно учине. Они већ 100 година на Балкану праве проблеме, баш ти Британци скривени иза ЕУ, а некада и САД - додао је Додик.