X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/11/2019 |  08:53 ⇒ 08:54 | Извор: РТС

Данас су Свети Врачи

Српска православна црква обеиљежава празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима љекарске професије.
Свети Врачи (илустрација) -
Свети Врачи (илустрација)

Према предању, светитељи су помагали и лијечили не тражећи за узврат ништа "ради добитка и богаћења, већ Бога ради" па су у народу познати као свети Бесребреници.

- Свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали су добрим дјелима, па добише од Бога дар исцјељења и дароваше здравље и душама и тијелима лијечећи сваку слабост и сваку немоћ - записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да је Козма "љуто замјерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излијечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата".

Светитељи су ипак сахрањени један поред другога у мјесту Фереману. Светитељи Козма и Дамјан, у народу познати и као свети Врачи, представљају се на иконама и фрескама у средњовјековној одјећи, с ковчежићима у којима су носили лијекове.

Једна од најпознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.