latinica  ћирилица
12/11/2019 |  19:14 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Комшић критиковао Макрона; Додик: То је његов лични став

У крајње недипломатском маниру, предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић искористио је прилику на црвеном тепиху Мировног форума у Паризу, да током руковања с француским предсједником Емануелом Макроном истакне како његове изјаве да је БиХ темпирана бомба, нису тачне. Позвао га је да о томе посебно разговарају.

Током 30-секунди дугог руковања са француским предсједником, умјесто уобичајеног дипломатског протокола, поздрава и захваљивања домаћину, предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић је, не пуштајући му руку, Емануелу Макрону упутио критику.

- То је помало неуобичајено, надам се да се не сматра недипломатски али искористио сам прилику, кад смо се ту већ сусрели пред почасним стројем, на црвеном тепиху, пред бројим новинарима, искористио сам прилику заправо да му кажем да та његова реченица једна на крају интервјуа за Економист, изазвала много узнемирења у БиХ, да те ствари нису тачне - рекао је Комшић.

Макрон је, у недавном интервјуу за британски Економист, изјавио да је БиХ темпирана бомба због могућег повратка џихадиста са сиријског ратишта. Српски члан Предсједништва Милорад Додик, каже да он не би тако поступио, и да то није став Предсједништва, већ лични став Жељка Комшића.

- Ја не мислим да је Макрон погријешио и он зна да БиХ Предсједништво нема јединствен став око тога. Сви овдје, обични људи стријепе од тога. Ево данас је вијест да се преко 200 људи враћа у БиХ. БиХ не може да збрине локалних 10 људи а камоли 200 који долазе. И не бих волио да се практично покаже да је Макрон био у праву - сматра Додик.

За разлику од Комшића, предсједник Србије Александар Вучић, који такође борави у Паризу, каже да нема проблема са изјавама Емануела Макрона.

- Ја сам му рекао да ми немамо проблема са његовом отвореношћу, за разлику од других земаља, да нама његови интервјуи уопште не сметају, да је боље да ствари рашчистимо раније, него касније. Баш ме брига да ли неко има нежне уши и не жели да чује нешто што је истинито - навео је предсједник Србије.

А након што је синоћ разговарао са француским предсједником, Вучић се данас поново састао са Макроном, на његов захтјев, али и Хашимом Тачијем.

- Позиција Београда непромијењена. Наставак дијалога кад Приштина укине таксе на српску робу - поручио је Вучић.

На Тачијеву тврдњу да ће Влада у Приштини бити формирана почетком децембра, Вучић је био скептичан, на шта је Тачи одговорио да сачека јануар. Макронов позив на разговор, Вучић је оцијенио као европску посвећеност рјешавању проблема.