latinica  ћирилица
12/11/2019 |  08:24 ⇒ 08:40 | Аутор: СРНА

И руски ансамбл наступио на "Мотајичком зимском прелу"

Фолклорни ансамбли из руског града Јарослава, те Српца и Прњавора наступили су друге вечери Међународног фестивала фолклора и умјетности "Мотајичко зимско прело" у Прњавору.
Међународни фестивал фолклора и умјетности "Мотајичко зимско прело", Прњавор - Фото: СРНА
Међународни фестивал фолклора и умјетности "Мотајичко зимско прело", ПрњаворФото: СРНА

Руководилац Ансамбла из Јарослава "Срећно дјетињство" Ана Сахарова рекла је Срни синоћ да је први пут у Републици Српској и да јој је драго што могу сарађивати са овдашњим фолклорним друштвима.

- Фестивали као овај су прилика да, осим о својој култури, учимо о другим народима, да кроз сарадњу и дружење више сазнамо о нама блиским балканским народима из Републике Српске, Бугарске, Црне Горе, Србије - истакла је Сахарова.

Она је напоменула да традиција и култура руског и српског народа имају много заједничког. "Имамо слично поријекло, користимо ћирилицу и доста сличних ријечи, као људи смо јако емотивни", каже Сахарова.

Предсједник Градског културно-умјетничког друштва /ГКУД/ "Пронија" из Прњавора Љубиша Сибинчић изразио је задовољство што су угостили дугогодишње пријатеље из Српца и руски ансамбл који се представио својим живописним играма и пјесмама.

- Ми смо се представили са двије кореографије. Наш омладински ансамбл је извео игре из Лесковца, а извођачки ансамбл шопске игре - рекао је Сибинчић и захвалио општини Прњавор која је преузела покровитељство синоћњег концерта.

Он је најавио да ће ГКУД "Пронија" у децембру одржати свој годишњи концерт, као и традиционални дјечији никољдански концерт.

Ратко Лаловић, умјетнички руководилац Фолклорног удружења грађана "Мотајички вук" из Српца које пету годину организују "Мотајичко зимско прело", изјавио је да је дошло вријеме да се у Прњавору одржи заједнички концерт са пријатељским фолклорним друштвом "Пронија", уз гостовање руског ансамбла.

- Гости из Русије имали су прилику да представе своју традиционалну игру, а ми смо им били подршка - рекао је Лаловић и додао да је прво вече фестивала одржано у суботу, 9. новембра, у Српцу и да је било је јако успјешно.