latinica  ћирилица
12/11/2019 |  07:58 ⇒ 08:02 | Аутор: СРНА

Опрез због мокрих коловоза и магле

Саобраћај се у Републици Српској одвија по влажним или мокрим коловозима, на појединим дионицама у котлинама и дуж ријечних токова има магле, а у усјецима и поред камених косина учестали су одрони земље и камења на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мокри коловози - Фото: РТРС
Мокри коловозиФото: РТРС

Завршен је полицијски увиђај и нормализован саобраћај на магистралном путу Сарајево-Љубогошта у мјесту Лапишница.

Режим одвијања саобраћаја измијењен је на магистралном путу Каракај два-Дрињача због реконструкције Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику.

Измијењен је режим саобраћаја и постављена привремена саобраћајна сигнализација на дионици магистралног пута Јоховац-Руданка због регулисања улаза и излаза на магистрални пут возила која су ангажована на изградњи ауто-пута Коридор "Пет це" кроз Републику Српску, од петље Јоховац до петље Руданка.

Настављена је реконструкција коловоза на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, због чега се саобраћај одвија једном траком.

У току је изградња кружне раскрснице, на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембра у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

На дионици магистралног пута Дрињача-Коњевић Поље у току је реконструкција коловоза, због чега се саобраћај одвија једном траком, уз регулацију семафорима.

У току је деминирање терена на радилишту "Клакари Доњи осам, 13 и 14", у општини Брод, због чега долази до привремених обустава саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак, и то радним данима од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања.

Због изградње мини-хидроелектране на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња МХЕ Крупац на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-Богатићи, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком.

Због оштећења надвожњака код НИС петрол пумпе у Трну саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дијелу регионалних путева Лукавица и Шибошница одвијање саобраћаја врши се уз повремене прекиде због санације коловоза.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Једном траком саобраћа се и на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град, због покретања клизишта.

У Бањалуци је у току проширење Улице Момчила Поповића, на дијелу од броја пет до раскрснице са Карађорђевом улицом, због чега је саобраћај обустављен сваким радним даном и суботом од 8.30 до 17.00 часова.

У Федерацији БиХ магла у јутарњим часовима смањује видљивост, посебно у котлинама и уз ријечне токове.

На снази је обустава саобраћаја у тунелу "Караула" на магистралном путу Кладањ-Олово, због санације. Саобраћај је преусмјерен преко старог превоја Караула.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел "Врандук", током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час. Од 21.00 час до 00.30 возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила изнад 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод- Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

На граничним прелазима у БиХ чекања нису дужа од 20 до 30 минута.

На граничном прелазу Брчко-Гуња и даље је обустављен саобраћај за теретна возила и аутобусе због безбједносних разлога.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.