latinica  ћирилица
12/11/2019 |  00:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић питао Макрона шта Србија може да очекује и чему да се нада (ФОТО)

Предсједник Србије изјавио је у Паризу да је имао "веома срдачан, добар, отворен и пријатељски разговор са шефом француске државе Емануелом Макроном.
Вучић и Макрон (Фото: @predsednikrs) - Фото: Тwitter
Вучић и Макрон (Фото: @predsednikrs)Фото: Тwitter

Макрон је, према Вучићевим ријечима, желио најприје да чује српског предсједника, а он је, како је истакао, рекао да би Србија жељела јасно да јој се каже шта може да очекујемо и чему може да се нада у будућности када је ријеч о европским интеграцијама.

Вучић је у изјави новинарима рекао да је изложио Макрону детаље иницијативе са Сјеверном Македонијом и Албанијом о "мини Шенгену".

      View this post on Instagram

"Imao sam veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor sa @emmanuelmacron Razgovarali smo o sveukupnoj budućnosti Evrope, kao i šta je ono što možemo da očekujemo, odnosno čemu mi možemo da se nadamo u budućnosti i šta je ono oko čega Evropa može da se dogovori i šta je ono što može da nam ponudi. Zatim, o našoj regionalnoj inicijativi koju je Srbija pokrenula sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Molio sam ga za podršku i uveren sam da ćemo je dobiti jer je zasnovana na četiri najvažnije slobode. Ako bismo imali zapadno evropsku četvorku uštedeli bismo 3,5 milijarde evra. Treće pitanje je pitanje naših bilateralnih odnosa sa Prištinom." - Tête-à-tête sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Republike @emmanuelmacron

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 11, 2019 at 2:25pm PST

Макрон га је питао да ли очекује и друге земље региона у тој иницвијативи, а Вучић му је пренио да се нада томе.

Вучић је увјерен да ће Макрон и јавно подржати ту иницијативу.

 

      View this post on Instagram

"Uz armanjak iz 1914. godine završavamo veoma dobar jednosatni razgovor." - Sa francuskim predsednikom i velikim prijateljem Srbije @emmanuelmacron

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 11, 2019 at 2:36pm PST

Он је пренио да је вечеру коју је Макрон раније приредио за учеснике Париског форума о миру искористио да обави разговоре са многим званичницима из различтих дијелова свијета, као и с генералним секретаром УН Антониом Гутерешом, с којим је разговарао, прије свега, о Косову.

      View this post on Instagram

"Dragi prijatelju @emmanuelmacron hvala na srdačnoj dobrodošlici". - Predsednik Vučić prisustvuje večeri koju je predsednik Francuske Republike @emmanuelmacron priredio za šefove država, vlada i predstavnike međunarodnih organizacija.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on Nov 11, 2019 at 11:53am PST