latinica  ћирилица
11/11/2019 |  11:30 | Аутор: klix.ba

Ријетка астрономска појава: Меркур пролази испред Сунца

Планета Меркур данас ће проћи између Сунца и Земље. Ријеч је о феномену који се зове транзит Меркура, а може се посматрати током ведрог дана.

Сљедећи овакав догађај неће се десити све до 2032. године. Сам догађај ће изгледати као “прелазак“ Меркура у виду мале црне тачке преко диска Сунца са лијеве ивице према десној.

Најбољи и најдетаљнији поглед без сметњи биће могућ са летјелица у орбити које се нађу између Земље и Меркура.

Транзит се са Земље може посматрати само посебним телескопима са филтерима за Сунце и строго је препоручљиво да се не посматра обичним телескопима или двогледом без адекватне фолије или филтера, па ни голим оком јер тај чин може оштетити или у потпуности уништити вид.

Транзит почиње у 13.35 по нашем времену, максимална фаза је у 16.19, а крај транзита је у 19.04. Нажалост, то значи да се врхунац неће моћи посматрати из БиХ с обзиром на вријеме заласка.

– Уколико буде ведро овај астрономски догађај ћемо из БиХ моћи пратити само дјеломично, његов први дио. Наиме, тај дан Сунце у Сарајеву залази у 16.25, а само неколико минута прије је максимална фаза – рекли су из Астрономског друштва Орион.