latinica  ћирилица
09/11/2019 |  18:23 ⇒ 20:20 | Аутор: РТРС

Српска представљена на Форуму туризма у Солуну

Представници Републике Српске учествовали су на Другом форуму туризма у Солуну, који је организован у оквиру 35. Међународног сајма туризма.

Грчким и партнерима из Србије, представљене су области у Српској које имају могућности и инфраструктуру да постану нове туристичке дестинације.

Република Српска, Србија и Грчка учеснице су Другог форума туризма, чији организатори су Грчко-српска Комора Сјеверне Грчке и Професионална комора Солуна. Колико је значајно бити дио овог форума говори податак да је окупио више од 200 агенција и компанија којима је туризам основна дјелатност.

Суорганизатори форума су Привредна Комора Републике Српске, Привредна Комора Војводине и Општина Превеза.
Предсједник Привредне коморе Српске указао је на потребу тражења заједничког рјешења за проблем путне комуникације и успостављања авио-линије из Солуна до туристичих атракција у Српској.

Очекивани ефекат био би долазак грчких туриста у Српску, чиме за сада може да се похвали само Требиње. Због тога је у првом плану била нетакнута природа националних паркова, планинa, ријека и језера, а у сусрет зими акценат је стављен на олимпијску Јахорину.

Један од резултата форума је и стипендија за студента из Српске који се одлучи за студиј у Солуну. Резултатима може да се похвали и Туристичка организација Српске. Потписан је споразум са солунском туристичком организацијом.

На овај начин формално је озваничена сарадња двије организације.

Уз подршку Представништва Републике Српске у Солуну и Амбасаде БиХ у Грчкој, и другог дана сајма, одржани су бројни састанци туристичких радника из Српске и представника агенција и туроператора из Грчке.