latinica  ћирилица
09/11/2019 |  15:19 | Аутор: Агенције

ЕУ пресјекла: Стопиране инвестиције "тешке" милијарде долара

Европска унија требало би да обустави финансирање пројеката који укључују нафту, гас и угаљ, оцијенили су у заједничком саопштењу министри финансија блока.

Ово је први пут да су министри финансија ЕУ подржали декларацију у којој се позива на окончање финансирања свих фосилних горива, с обзиром на то да су раније то тражили само за фабрике на угаљ. Ројтерс оцјењује, да је ово корак усмјерен на борбу против климатских промјена.

Министри финансија ЕУ позвали су Европску инвестициону банку и друге свјетске финансијске институције, као што је Свјетска банка, да обуставе финансирање пројеката са фосилним горивом, посебно оне који укључују чврста фосилна горива, узимајући у обзир одрживи развој и енергетске потребе, укључујући енергетску безбједност партнерских земаља.

Политичку декларацију треба да подржи званична одлука борда ЕИБ у којем су представници свих 28 земаља ЕУ, а који ће наредну сједницу одржати 14. новембра.

Одлука ЕИБ о укидању финансирања фосилних горива очекивала се прошлог мјесеца, али је одложена због подјела унутар ЕУ, тачније због тога што су поједине земље, укључујући Њемачку, Италију и Пољску, жељеле да се финансирање настави.