latinica  ћирилица
09/11/2019 |  11:45 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Оштре оптужбе Асада: Европа подржава тероризам

Предсједник Сирије Башар ел Асад оптужио је Европу због подршке тероризма, као и због страха од избјеглица, а ставове Брисела оцијенио је као лицемјерне.
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy) -
Башар ел Асад (Фото: Sputnik/Mikhail Voskresenskiy)

У интервјуу за Раша тудеј, Асад је рекао да главна забринутост Европе не треба да буду сиријске избјеглице које сада предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган пријети да ће послати у Европу, већ "стотине хиљада" џихадиста са којима Европа сарађује.

- Како можете да се плашите ових неколико милиона, већина њих су умјерени и ту је веома мало терориста, а у исто вријеме директно подржавате терористе, њих чак неколико стотина хиљада у Сирији, и за њих се не бојите да ће се вратити у вашу земљу? - упитао је Асад.

Он је рекао да већина избјеглица не представља опасност, иако има међу њима и екстремиста, већ да праву пријетњу представљају џихадисти.

Он је рекао да је најопасније за Европу то што подржава терористе у Сирији.

Описујући однос Европе и Турске он је рекао да је то однос љубави и мржње.

- Европа се, с једне стране, плаши предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, а са друге им је потребан, како те избјеглице не би кренуле даље ка Западу - истакао је сиријски предсједник.

Он је подсјетио да је током сиријског конфликта из Сирије у Турску побјегло неколико милиона људи, међу којима је могао бити и велики број екстремиста.

Нешто раније је сиријски лидер критиковао Турску и предсједника Ердогана да његова земља врши злочиначку агресију над Сиријом, да војна операција представља срамну инвазију и неприкривени напад.