latinica  ћирилица
07/11/2019 |  10:31 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Пећанац: Градско вијеће у Бихаћу крши Дејтонски споразум

Предсједник Савеза српских удружења ФБиХ Бране Пећанац изјавио је данас Срни да је Градско вијеће у Бихаћу давањем сагласности да на локацији Липа буде формиран привремени прихватни центар за мигранте директно нарушило Анекс седам Дејтонског мировног споразума који се односи на повратак и интеграцију избјеглог становништва.
Бране Пећанац - Фото: СРНА
Бране ПећанацФото: СРНА

Пећанац је истакао да је на подручју Липе, између Бихаћа и Босанског Петровца, прије рата живјело око 300 српских становника, који су протјерани и нису им обезбијеђени услови за повратак.

- Одлука Градског вијећа Бихаћ подлијеже и кривичној одговорности јер је у члану 178 Кривичног закона наведено да ће бити кривично гоњен свако ко би нарушио и онемогућио повратак становништва на своја огњишта. Једна наша чланица, Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ, чим је добила сазнања да би се ово могло десити поднијела је кривичну пријаву против одговорних лица у граду Бихаћу - нагласио је Пећанац.

Он је подсјетио да је Савез српских удружења раније усвојио закључке да ће се свим легитимним средствима борити против настојања да мигрантски центри буду формирани на подручјима у ФБиХ са већинским српским становништвом.

- Нећемо то дозволити и нећемо одустати од наше борбе - навео је Пећанац.

Градско вијеће Бихаћа дало је јуче сагласност да на локацији Липа, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

Локација је предложена са намјером да мигранти буду измјештени ван насељених подручја у Бихаћу.