latinica  ћирилица
06/11/2019 |  19:02 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Хоће ли мигранти бити премјештени у село Липа?

У Липи никада нису живјели Бошњаци. Смјештање миграната из исламских земаља у ово село, значило би крај свих прича о повратку Срба, поручују из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

- За Србе то значи крај приче, дакле не постоји ниједан милиметар шансе да би Срби опстали на том подручју уколико би мигранте смјестили у Липу - изјавио је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.

Због свега, поднијели су кривичне пријаве против градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића и предсједавајућег Градског вијећа Давора Жупе.

- Ми смо од Тужилаштва ФБиХ тражили да се изјасни у вези са активностима који спроводи Град Бихаћ и људи који воде град Бихаћ. Дакле, ту постоје елементи кривичног дјела 'застрашивање проганика и избјеглица', то јесте обустава људи и заустављање повратка - нагласио је Радановић.

А из Бихаћа - још оштрији одговор.

- Тај ко је то писао треба да зна да је ово 2019. година, да је рат завршио 1995. године, значи прије 24 године. Па ко их је спречавао прије 24 године да се врате - поручио је Фазлић.

- Ми ништа нисмо добили званично, ја немам никаквог документа који би потврдио да постоји некаква тужба - рекао је Жупа.

Први човјек Бихаћа тврди, овај град покорила је мигрантска криза, а Липа је посљедња опција.

- Ми сада кажемо ево нудимо нову локацију и то је крај када је кооперативност када Град Бихаћ у питању, то је крај - нагласио је Фазлић.

Посљедице у вези с неформирањем власти на нивоу БиХ, одражавају се и на, очито нерјешиву, мигрантску кризу.
 
- И данас смо на дневном реду имали тачку мигрантска криза и нисмо добили никакав извјештај и поново затражили од Савјета министара да нам у року од седам дана достави оперативни, проводив план везано за мигранстку кризу. Савјет министара очигледно нема ни могућности, жеље ни хтијења да уважи ставове и захтјеве Предсједништва - изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Док се у паузама ванредне сједнице локалног парламента у Бихаћу могло чути да се мигрантска криза злоупотребљава за формирање нове скупштинске већине, из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији поручују да ће се борити свим средствима, па су могући и протести испред институција БиХ.