latinica  ћирилица
06/11/2019 |  16:35 ⇒ 17:18 | Аутор: СРНА

Мијановић: Четврти пут оскрнављен споменик убијеним Србима

Споменик на Глођанском брду код Зворника изграђен у знак сјећања на страдање 126 припадника Војске Републике Српске и цивила које су убили припадници такозване Армије БиХ 6. новембра 1992. године, оскрнављен је четврти пут.
Оштећени споменик - Фото: СРНА
Оштећени споменикФото: СРНА

Предсједник Удружења ратних војних инвалида града Зворника Драгислав Мијановић осудио је овај вандалски чин, поручивши да они који руше или оштећују споменике подигнуте у знак сјећања на мртве не могу се никако назвати људима, без обзира којој нацији или вјери припадају.

- Дошли смо на мјесто страдања прије извјесног времена у намјери да видимо да ли се може доградити додатни дио постојећем споменку и примјетили да је оштећен метком или неким другим чврстим предметом, што ће утврдити истрага - рекао је новинарима Мијановић.

Он је упитао - какви су то "националисти којима смета бетон са плочом на којој је написано `У помен страдалим припадницима Војске Републике Српске који су на мучки начин убијени на Глођанском брду 6. новембра 1992. године`?".

- То је савршен знак нискости оних који су оштетили споменик. То је знак становника ових мјесних заједница који живе у близини. То је њихово лице, то је њихов образ - рекао је Мијановић, подсјетивши да у насељу Каменица, у близини Глођанског брда, живе Бошњаци.

Он је додао да не осуђује никога унапријед, али може да сумња у свакога јер је споменик, када је први пут постављен, разбијен у хиљаду комада, односно сравњен са земљом, као да није ни постојао.

- Иза тога се крије исконска мржња - рекао је Мијановић и нагласио да је споменик, који је на истом мјесту постављен други и трећи пут, доживио исту судбину као да су рушитељи у свом рушилачком нагону жељели да затру сваки траг злочина који је почињен на овом мјесту.

Мијановић је рекао да је споменик поново постављен прије четири године и да је био нетакнут све до недавно, када је поново оштећен.

Он је подсјетио да су поубијани и нестали борци на Глођанском брду били припадници Зворничке и Шековачке бригаде Војске Републике Српске.

На Глођанском брду данас је парастосом и полагањем вијенаца обиљежено 27 година од страдања 126 бораца Војске Републике Српске и цивила, које су 6. новембра 1992. године на свиреп начин убили припадници такозване Армије БиХ.

Парастос је, уз саслужење свештенства, служио Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије.

Обиљежавању страдања 126 припадника Војске Републике Српске и цивила присуствовали су породице убијених бораца, изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, савјетник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске генерал Милан Торбица, предсједник Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Вељко Лазић и други.