latinica  ћирилица
05/11/2019 |  17:37 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Грађани трпе велики притисак због мигрантске кризе

Замјеник предсједавајућег Представничког дома парламента БиХ Небојша Радмановић истакао је током састанка са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек да се осјећа велики притисак који грађани БиХ трпе због мигрантске кризе, те позвао међународне институције да пруже неопходну помоћ јер БиХ тај проблем не може сама ријешити.
Кавалек и чланови Колегијума ПД ПС БиХ (Фото: ПС БиХ) -
Кавалек и чланови Колегијума ПД ПС БиХ (Фото: ПС БиХ)

Он је указао и на неопходност измјена у изборном процесу и увођење дигитализације гласања, што је обиман посао који домаће институције не могу саме завршити, а битан је за даљу демократизацију БиХ, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

Током састанка чланова Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ са Кавалековом истакнут је велики број области у којима се реализује и настоји остварити сарадња између БиХ и ОЕБС-а.

Прије свега, истакнути су изборно законодавство и унапређење изборног процеса, затим владавина права, област образовања, слобода говора, џендер једнакост, али и питање људских права које је у уској вези са миграцијама.

Говорећи о застоју у раду Парламентарне скупштине БиХ, предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Денис Звиздић истакао је да нема неких нових помака, али да постоји нада да ће кроз дијалог доћи до приближавања ставова.

Он је позвао и међународну заједницу да се додатно ангажује у тражењу рјешења, а као основ који може довести до напретка и отклањања блокаде нагласио је неопходност владавине права, чији је изостанак, како је навео, коријен свих проблема.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто подсјетила је на значај примјена одлука Уставног суда којима се ван снаге стављају поједине одредбе Изборног закона, додавши да су измјене овог акта у искључивој надлежности Парламентарне скупштине БиХ.

Кришто је истакла да се чланови Колегијума Представничког дома труде да свој посао обављају колико могу, али да ће до стварног напретка бити потребан шири договор и компромис кључних политичких актера у БиХ.

Кавалекова је рекла да је у припреми посебан меморандум о разумијевању између Мисије ОЕБС-а у БиХ и Парламентарне скупштине БиХ којим ће се настојати да се уреди заједнички рад на изради стратешких докумената и утврђивање циљева.

Она је најавила појачан ангажман Мисије ОЕБС на побољшањима законских аката у области парламентарног надзора, затим сукоба интереса, али и унапређењу текстова пословника о раду домова Парламентарне скупштине БиХ.

Кавалекова је изразила очекивање да ће у наредном периоду бити интензивно рађено на рјешењима којима се повећава учешће јавности у законодавном процесу и доприноси већој партиципацији грађана у креирању и доношењу закона.