latinica  ћирилица
05/11/2019 |  16:52 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Усвојен Нацрт буџета за 2020. годину од 146,6 милиона КМ (ФОТО)

Одборници Скупштине града Бањалука усвојили су данас Нацрт градског буџета за идућу годину од 146,6 милиона КМ, од чега ће више од 30 милиона КМ бити уложено у велике јавне пројекте, међу којима за изградњу путева, мостова и водовода.

Нацрт је ради прибављања примједби, мишљења и приједлога упућен у јавну расправу која почиње сутра и трајаће до 14. новембра.

- Већ трећу годину држимо темпо са више од 30 милиона КМ улагања у инфраструктуру и план је да буде и у наредној години - рекао је градоначеник Игор Радојичић.

Он је навео да је Нацртом буџета за наредну годину планирано да се у потпуности финансира изградња новог моста у Српским Топлицама, завршетак и опремање 450 нових мјеста у вртићима у четири објекта, што је највеће проширење капацитета Центра за предшколско васпитање и образовање у посљедњих 40 година.

- Предвиђен је наставак пројеката водоснабдијевања, од којих је само један дио наведен у овом буџету, а у току су преговори за пројекте које зовемо "Вода један", "Вода два" и "Вода три" од 25 милиона КМ улагања у водоснабдијевање и канализацију - рекао је Радојичић и додао да би тиме више од 95 одсто становнишва требало да добије снабдијевање водом.

Он је истакао да ће наредне године бити повећана издвајања за спорт и културу, те да је планирана изградња двије нове спортске дворане, неколико теретана, фудбалски терен са вјештачком травом, те низ пројеката који су започели ове или ранијих година.

Скупштина града усвојила је и Нацрт ребаланса буџета за текућу годину од 210 милиона КМ, а Радојичић је навео да је основни разлог за то био успјешно реструктурисање градског дуга у износу од 60 милиона КМ, те је снижена каматна стопа са 4,4 на 2,8 одсто.

Одборници су прихватили и иницијативу Форума за безбједност грађана за израду стратегије безбједности на подручју Бањалуке, а Радојичић је истакао да је овај форум раније урадио обимну анализу отворених питања, приоритета и безбједносних изазова у граду.

Скупштина града донијела је и одлуке о одобравању 10.000 КМ помоћи граду Бихаћу за набавку цистерне за дистрибуцију пијаће воде у прихватном центру за мигранте, те 10.000 КМ хуманитарном удружењу грађана Одбор за помоћ Србина на Косову и Метохији као помоћ за изградњу зграде Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" у Косовској Митровици.

Усвојена је и одлука за издавање гаранције града за задужење привредног друштва "Топлана", те одлука којом се одобрава одгађање отплате зајма града Еко-топлани из 2017. године.

Радојичић је појаснио да је стара Топлана годишње имала минус од бар 10 милиона КМ, те да ће град до 2030. године плаћати мазут из 2008. године.

- Данашњом одлуком идемо на реструктурисање кредита код Нове банке у износу од 12.600.000 КМ и покушавамо са шест одсто спустити камату на испод 4,4 одсто", рекао је Радојичић и додао да је пројекат Еко-топлане спасио гријање у Бањалуци.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је, говорећи о буџету за наредну годину, истакао је да ће њиме бити задовољена "друштвена, привредна, социјална и свака друга компонента".

- Буџет за наредну годину је стабилан и у својој развојној компоненти садржи наставак изградње вртића у граду, развој саобраћајне и комуналне инфраструктуре, те подразумијева и нешто више средстава за подстицаје у пољопривреди, као и средства за додјелу стипендија студентима и ученицима средњих школа - рекао је Талић.

Он је истакао да су предвиђена и средства за побољшање амбијента у пословним зонама у Бањалуци.