latinica  ћирилица
05/11/2019 |  09:46 | Аутор: РТРС

"Алумина" - носилац развоја Републике Српске

Компанија "Алумина" из Зворника с правом се може сматрати носиоцем развоја, не само источног дијела Републике Српске, него цијеле државе, на шта упућују неумољиви подаци о пословању ове компаније посљедњих неколико година, а са којима јавност Републике Српске није довољно упозната, пише портал бањалука.нет.
Алумина - Фото: РТРС
АлуминаФото: РТРС

Наиме, овдашња јавност се већином бомбардује причама о криминалу у Фабрици глинице "Бирач", чија је кћерка фирма "Алумина", о преварама, сумњивим потраживањима, продаји фирме разним сумњивим инвеститорима, а малобројни желе да изнесу чињенице и егзактне показатеље који говоре о томе да "Алумина" већ годинама уназад биљежи тренд позитивних пословних резултата, шири производњу, осваја свјетска тржишта, запошљава нове раднике, улаже у високообразовани млади кадар и неумољво пуни буџет Републике Српске, на добробит свих грађана Српске, наводи портал.

Само за порезе и доприносе ова успјешна компанија годишње у буџет Републике Српске уплати више од 10 милиона марака, има више од 1.500 запослених, а иза себе вуче читаву композицију фирми које директно сарађују са "Алумином", а од које индиректно живе десетине хиљада грађана Републике Српске. Поред тога, не треба занемарити ни чињеницу да ова компанија својим радницима редовно исплаћује плате и регрес, а да просјечна нето плата у "Алумини" износи 1.038 марака, што је за око 130 више од републичког просјека, према посљедњим подацима.

У посљедњих седам година "Алумина" је платила пореза и доприноса у износу од 75,7 милиона КМ, док је за услуге превоза Жељезницама Републике Српске и за трошкове струје "ЕлектроБијељини" плаћено скоро 79 милиона марака, што је довољан показатељ да од пословања "Алумине" многи имају користи, јер са "Алумином" сарађују и јавне и приватне и мале и велике компаније.

Важно је нагласити и да "Алумина" 99 одсто својих производа извози на свјетско тржиште, у око четрдесетак земаља свијета, на пет континената, што говори да је ово предузеће и један од највећих промотера, како наше привреде, тако и саме Републике Српске, која се широм свијета препознаје и по "Алумини" и по њеним производима. Такође, приходи ове компаније су за свега осам мјесеци ове године премашили 200 милиона марака и настављају тренд раста, што довољно говори да се овдје ради о здравој компанији и великом потенцијалу Републике Српске.

Зато се ова компанија са пуним правом треба сматрати носиоцем развоја Републике Српске у будућем периоду, јер је вријеме да коначно сви "Алумину" почну гледати другим очима, пошто представља један од главних стубова домаће привреде.

Због свих ових показатеља, компанија "Алумина" сасвим сигурно заслужује много бољи третман у јавности од оног којег има и у којем се о овој компанији константно говори у негативном контексту, кроз призму криминала, корупције, својатања, продаје... Све то иде у правцу покушаја урушавања овог привредног гиганта Републике Српске, који има огроман потенцијал и који као државна компанија треба наставити утабаним путем успјеха.

Да ће се још снажније наставити путем успјеха, може се видјети и по одлучности новоименоване Управе "Алумине", која је ријешена да се у овој компанији једном за сва времена рашчисте сви евентуални проблеми, сачува драгоцјена производња у фабрици, очувају радна мјеста и створе нова, настави ширити мрежа пословних партнера, али и палета "Алумининих" производа, који су препознатљиви и цијењени у свијету. Не треба заборавити ни чињеницу да иза ове компаније чврсто стоје и институције Републике Српске, што је више пута потврђено из Владе Српске и представља додатни вјетар у леђа новој управи и самој компанији. Важно је нагласити да је "Алумина" компанија свих нас, од које сви можемо имати користи, и то треба да нам буде водиља, јер подршком даљем развоју "Алумине" директно подржавамо даљи развој Републике Српске, наведено је у тексту портала бањалука.нет.

Извор: бањалука.нет