latinica  ћирилица
04/11/2019 |  18:12 ⇒ 21:59 | Аутор: РТРС

Ново страначко запошљавање у Министарству иностраних послова

И док се мјесецима уназад Министарству иностраних послова БиХ приговарају страначка запошљавања, у овој институцији се на то не обазиру. У кабинет министра Игора Црнатка, кадра ПДП-а, недавно је стигло ново савјетничко појачање – Ања Петровић, портпаролка те странке.

У кабинету министра иностраних послова у техничком мандату Игора Црнатка запослено је пет савјетника, колико је, кажу, и предвиђено Правилником о систематизацији радних мјеста. На питање да ли је међу њима однедавно и порптарол ПДП-а Ања Петровић из кабинета смо добили одговор:

Да, на одређено вријеме док траје мандат министра, што не би требало да буде спорно с обзиром на чињеницу да је портпарол СНСД-а годинама запослен у Кабинету пресједника Републике Српске, а у новом мандату у Кабинету члана Предсједништва БиХ из Републике Српске - пише у одговору.

Нова Црнаткова савјетница одмах по именовању нашла се у жижи јавности због навода да је уписала постдипломски студиј на Јејлу, те дипломе правника стечене у Травнику, што је посебно интересантно имајући у виду да су управо њене страначке колеге недавно предале петицију којом траже јавно објављивање диплома запослених у јавном сектору Републике Српске.

Диплому високог образовања сам стекла на Универзитету у Травнику, те апсолвирала на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву гдје ми је остао један и по испит (парцијално полагање) до завршетка. Одбацијем медијске натписе да сам икада игдје навела да сам постдипломски студиј уписала на Универзитету Јејл у САД, гдје сам завршила Школу управљања и лидерства - стоји у одговору Ање Петровић.

Запошљавања у бх Министарству иностраних послова са етикетама страначког непотизма већ одавно привлаче пажњу јавности. На та питања, министар је, каже, спреман да одговара само у разговору уживо. До тада добили смо писани коментар са условљавањима и пребацивањем лоптице.

Министар још једном позива РТРС да објави сва имена запослених у претходне четири године у МИП-у, али и у свим министарствима Владе Републике Српске, како би јавност Српске била у потпуности упозната са новим запошљавањима у институцијама Републике Српске и БиХ. До сада су Влада и РТРС тај приједлог одбијали - пише у оговору МИП-а.

И док из Црнатковог кабинета напомињу да су сва нова запошљавања у овом министарству вршена искључиво преко Агенције за државну службу БиХ, путем конкурса, те да је за његовог мандата више државних службеника напустило министарство него их је запослено, у синдикалној организацији овог министарства не одустају од борбе да се све чињенице у вези са запошљавањима расвијетле, а неправилности утврде. Разговори са министром, након њиховог ранијег упозорења, нису дали конкретне резултате.

- Како ће нас одобровољити кад је наставио да ради исто, врло је јасно дакле да кад радите у кабинету министра ви сте именовано лице и ви сте ту док је министар, не подразумијева да можете напредовати, да можете бити послати у ДКП, да можете, бити, на крају крајева, запослени у тој институцији, међутим сви, значи сви који су дошли у кабинет министра су запослени у Министарству - напомиње Мирослав Вујчић, предсједник Синдикалне организације Министарства иностраних послова БиХ.

Кроз Црнатков кабинет продефиловало је око 20 лица – пракса је да се неко вријеме проведе ту, а онда се запосле у министарству или пошаљу у ДКП. А кабинет поново се пуни.