latinica  ћирилица
02/11/2019 |  18:01 | Аутор: СРНА

Вучић: Палмерове изјаве подсјећају на шалу

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да га изјава замјеника помоћника америчког државног секретара Метјуа Палмера, да Србија не може ући у ЕУ ако не призна независно Косово, подсјећа на шалу.
Александар Вучић - Фото: РТС
Александар ВучићФото: РТС

- Ако је све тако као што је рекао Палмер, питам се о чему онда да преговарамо? О томе у којем тренутку да признамо независно Косово, а да нам они за то укину таксе? Мене то подсјећа на неку шалу - рекао је Вучић за Вечерње новости.

Вучић каже да је очекивао да ће Палмер тражити смањивање очекивања приштинских власти и да ће им указати на то да је неопходан компромис.

- У сваком случају, бићемо спремни на разговоре и за постизање компромисних рјешења, али на понижење Србије никада нећемо пристати - рекао је Вучић уочи Палмерове посјете Београду у понедјељак, 4. новембра.

Вучић очекује отворен и искрен разговор са Палмером у важном тренутку за Србију, истичући да је то посебно важно, јер ће у релативно кратком времену и премијер Србије Ана Брнабић и он имати сусрете са специјалним изаслаником америчког предсједника Ричардом Гренелом.

- С великом пажњом сам пратио све изјаве Палмера и знам да је ријеч о врхунском професионалцу и човјеку који свој посао обавља директно у складу са политиком Стејт департмента и САД. Био сам изненађен чињеницом да је Палмер у суштинском смислу, и у Приштини и у Скопљу, говорио само о обавезама Београда, а неке од њих су врло спорне - рекао је Вучић.

Предсједник Србије истиче да Палмер ниједног секунда није споменуо стварне и објективне обавезе Приштине, попут формирања заједнице српских општина, што је њихова несумњива међународно-правна обавеза проистекла из бриселског споразума и свих каснијих анекса тог уговора.

- Изненадила ме је чињеница да Палмер говори о агресивној кампањи Србије у смислу повлачења признавања независности Косова, а нигдје нисмо прихватили договор да одустанемо од лобирања нити смо било гдје то потписали. Лично сам нудио да и једни и други прекинемо кампање признавања и одпризнавања, али Албанци о томе никада нису жељели да разговарају - рекао је Вучић.

Он каже да је невјероватно да и Пламер и Албанци мисле да само они имају своје интересе, а да их Срби немају.

- Не постоји услов за постојање такса још од 2006. када смо направили Цефта споразум. То је једно од основних људских права - право слободе кретања и протока робе и услуга. То су ствари у које се не дира, а они мисле да када то ураде да имају право да траже од Србије признавање Косова - рекао је Вучић.

Он истиче да га изненађују притисци на Српску листу и даљи покушаји да се она под различитим притисцима што више удаљи од Београда.

На питање како је разумио Палмерову пријетњу да Србија може са се суочи са санкцијама ако буде купила софистициране ПВО системе од Русије, алудирајући на "С 400", Вучић каже да Србија није набавила "С 400".

- Ми ћемо водити рачуна свакако, јер не бих желио да на било који начин било ко у Србији буде изложен санкцијама које ће нам уводити најјача свјетска сила. Без обзира што би оне биле потпуно неоправдане и неправедне - рекао је Вучић и додао да постоје различити аршини за различите земље.