latinica  ћирилица
02/11/2019 |  15:16 ⇒ 03/11/2019 | 08:09 | Аутор: РТРС

Земљотрес погодио БиХ, тресло се и у Бањалуци (ФОТО)

Босну и Херцеговину погодио је земљотрес јачине 4,8 степени. Подрхтавање тла осјетило се и у Бањалуци.

Из Хидрометеоролошког завода Републике Српске саопштено је да је земљотрес магнитуде 4,8 степени по Рихтеровој скали забиљежен у 15.11 часова са епицентром на ширем подручју Влашића.

У саопштењу се додаје да земљотрес овог интензитета може изазвати у епицентралној зони мања оштећења на старијим и слабије грађеним објектима.

Подрхтавање тла осјетило се на подручју Турбета, Травника, Горњег Вакуфа, Бањалуке, Теслића, Зенице и Витеза.

Према подацима сајта EMSC, епицентар потреса био је 81 километар сјеверозападно од Сарајева, те 60 километара југоисточно од Бањалуке.

Земљотрес, забиљежен на дубини од десет километара, осјетио се у већем дијелу земље, а ово је најјачи потрес који је погодио БиХ посљедњих година.

Прве информације о штети дошле су из Травника гдје су пуцали зидови на кућама и рушили се димњаци.

- Земљотрес овог интензитета у епицентралној зони изазива прва оштећења на старим и слабије грађеним објектима. Имамо сазнања да су предмети падали са полица, да су падали и димњаци, да су слике падале са зидова, што одговара овом интензитету који смо дали од шест до седам степени по Меркалију - навела је Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију.

Значајније материјалне штете нема. Нема ни информација о повријеђенима, потврдио је за РТРС директор Федералне управе Цивилне заштите Фахрудин Солак.

Према писањима локалних медија, у Турбету, мјесту најближем епицентру, грађани су изашли на улице.

- Оно што могу сада потврдити јесте да није било некаквих значајнијих штета, нити евентуалног повређивања грађана. Поред нелагоде и страха у тим тренуцима, других проблема нема. Скрећем пажњу да нема разлога за панику и бригу - истакао је Солак.

Током ове године тло у БиХ више пута се тресло, а према процјенама, свакодневно се у просјеку јављају три земљотреса интензитета мањег од три степена Меркалијеве скале, које региструју само инструменти. Иако не постоје механизми за предвиђање земљотреса, територија БиХ спада у сеизмички релативно активно подручје.

Повезане вијести:

Турбе: Пуцали зидови, рушили се димњаци, грађани у страху

У земљотресу није било повријеђених ни евакуција