latinica  ћирилица
31/10/2019 |  20:25 ⇒ 01/11/2019 | 08:34 | Аутор: РТРС

Изетбеговић у Печату: БиХ неће у НАТО ако то не желе Срби и Република Српска (ВИДЕО)

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић рекао је у нашем политичком магазину Печат да БиХ неће ући у НАТО уколико то не желе Срби и Република Српска.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

- У овој земљи нико ником више ништа неће наметати. Када су у питању Срби и Република Српска, ако неће у НАТО - неће се ићи у НАТО - рекао је Изетбеговић.

Међутим, он наглашава да Годишњи национални програм за НАТО мора бити послат у Брисел јер то представља провођење раније усвојених одлука.

- Раније усвојени закони и одлуке морају бити испоштовани и то сам са /лидером ХДЗ-а Драганом/ Човићем и /лидером СНСД-а Милорадом/ Додиком потписао 5. августа. Што се нас тиче, то може бити минимални аспект, редуковани АНП у којем акценат може бити потпуно стављен на цивилни дио, а можемо координисати темпо са Србијом и, на крају крајева, прихватити оно што је круцијално важно за Србе - да нема чланства у НАТО без новог консензуса и договора, али се закони ове земље морају поштовати - истакао је Изетбеговић.

Лидер СДА тврди да АНП није услов за формирање Савјета министара, јер он представља, како је рекао, владавину закона и поштовање уставно-правног система у БиХ.

Изетбеговић тврди да СНСД блокира формирање власти, јер не прихвата нешто што је раније усаглашено и тиме не поштује стратешки интерес и уставно-правни конструкт БиХ. Наводи да СДА инсистира на компромису, који је, према његовим ријечима, близу.

- Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које мјере ће бити редукован. Такође, морамо прихватити да нема чланства у НАТО без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година... - истакао је он.

Изетбеговић је поручио да Савјет министара неће бити формиран без изборних побједника из Републике Српске.

Одбацио је могућност формирања власти на нивоу БиХ са СДС-ом и ПДП-ом.

- Кад прихвате да ова земља има Устав и владавину закона, идемо са СНСД-ом и чекамо их - рекао је он.

Када је ријеч о Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, Изетбеговић сматра да је НСРС донијела одлуку о питању које не спада у њену надлежност.

- Грађани Републике Српске имају своје представнике у Парламентарној скупштини БиХ, чија је то надлежност, јер то није надлежност ентитета - навео је он.

Лидер СДА је појаснио зашто Републику Српску не назива пуним именом, већ "ентитет РС".

- Не волим да се дио БиХ зове по једном народу, па рецимо и да је то по мом народу - рекао је Изетбеговић у Печату.