latinica  ћирилица
17/10/2019 |  14:06 ⇒ 15:02 | Аутор: СРНА

Милићи: Биста Добрице Ћосића у поставци великана

Спомен-биста великог српског писца, политичара и мислиоца Добрице Ћосића од данас краси парк великана компаније Боксит у Милићима у којем се налази укупно 45 споменика.
Д. Ћосић - Фото: СРНА
Д. ЋосићФото: СРНА

Спомен-биста Ћосића смјештена је у Парку српских великана, као једној од пет одвојених поставки које чине парковску цјелину, саопштено је данас из службе Боксита за односе са јавношћу.

- Парк великана у Милићима успостављен је 2010. године као својеврсни културно-историјски комплекс, поводом 50 година постојања и успјешног рада компаније "Боксит". Употпуњен је спомен-бистом Добрице Ћосића, као 45. спомеником личностима које су дале немјерљив допринос развоју и напретку људске цивилизације - саопштено је из "Боксита".

Осим 20 спомен-бисти српским великанима, на површини од 4.000 метара квадратних налази се и Парк руских великана са 13 бисти, као и Парк европских великана са осам и Парк кинеских и индијских великана са по двије бисте.

У "Бокситу" истичу да је Парк великана успостављен да би се умјетничким изразом исказала захвалност генијалним ствараоцима чија дјела, као и њихови споменици надмашују вријеме и простор.

Парк је и плод настојања запослених у компанији "Боксит", која деценијама успјешно валоризује природне ресурсе, да на овај начин у општини Милићи оплемене паркове са 45 спомен-бисти које чине дио културно-туристичког садржаја општине, наведено је у саопштењу.

- Предсједник компаније Боксит Рајко Дукић, као идејни творац Парка, настојао је да мјештанима и посјетиоцима Милића омогући да на једном мјесту виде српске и свјетске великане - од Светог Саве, Цара Душана, Гаврила Принципа, до Петра Великог, Путина, Толстоја, Достојевског, Аристотела, Шекспира, Конфучија и Гандија - наводи се у саопштењу.

Парк у Милићима има изузетну културно-историјску вриједност која га сврстава у значајну туристичку атракцију Републике Српске. Његово постојање је доказ да, уз добру идеју и вољу, општине Српске могу да буду успјешне и сврстају се на свјетску, туристичку мапу културних добара, наводе из "Боксита".