latinica  ћирилица
16/10/2019 |  22:02 ⇒ 22:04 | Аутор: РТРС

Србски православни појци одушевили Требињце

Концертом београдског а капела састава Србски православни појци, у Требињу су завршене активности у оквиру манифестације Дани Србије у Српској.
Србски православни појци - Фото: РТРС
Србски православни појциФото: РТРС

По трећи пут, у овој години, представили су се требињској публици старим изворним, али и пјесмама новијег датума, које су најбољи чувари српске традиције и још једном показали велику повезаност и љубав медју Србима, с обје стране Дрине.

Србски православни појци настали су 2011. године, а од 2013. и званично по благослову патријарха српског Иринеја, баве се очувањем српске традиционалне музике. Требињској публици су се представили новим репертоаром, пјесама које је овај акапела састав извео у три блока - духовни, национални и етно.

- Морали смо да изведемо нове нумере како бисмо показали како је српска народна традиционална музика пребогата и да чувамо и остале пјеме од заборава - рекао је Марко Качаревић, идејни творац и оснивач овог етно састава.

Чланови етно састава труде се да својим извођењем упознају народ, нарочито младе, са српском духовном традицијом и на тај начин им, како кажу, омогуће да овај вид музике постане дио популарне културе доступан свима.

- У данашње вријеме изузетно је тешко његовати српску културу и традицију, али ми се трудимо да будемо у корак с свим што се дешава- Култура је увијек добра спона и са културом се не може погријешити - поручила је Невена Чиплак, чланица састава.

Србски православни појци одржали су концерт у препуној позоришној сали Културног центра чиме су показали да требињска публика, која је на крају и пјевала заједно с њима, препознаје важност српске музичке традиције.