latinica  ћирилица
16/10/2019 |  14:59 | Аутор: РТРС

Свечано обиљежен завршетак градње крова "Дневног центра Подржи ме – 9. јануар"

У Дневном центру "Подржи ме – 9. јануар" у Микро насељу у Косовској Митровици свечано је обиљежен завршетак иградње крова на објекту Дневног центра "Подржи ме – 9. јануар".
Завршен дневни центар (фото:radiomitrovicasever.com) -
Завршен дневни центар (фото:radiomitrovicasever.com)

Свечаности су присуствовали предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов, предсједница Удружења родитеља дјеце са посебним потребама "Подржи ме" из Косовске Митровице и Радош Петровић привредник и извођач радова као и малишани из овог Удружења са својим родитељима и пријатељима.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на КиМ Милорад Арлов је том приликом истакао да су до прије 10 мјесеци имали само идеју, а да је већ данас ствар скроз другачија.

- Ово је велики дан и за Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републке Српске као и да ово Удружење и за све оне којима ће користити. Прије 10 мјесеци нисмо имали ништа, имали смо само идеју и добру вољу. Данас се налазимо у једном објекту који има 700м2 који је предвиђен за дјецу и младе са посебним потребама - рекао је Арлов.

Арлов додаје да су имали несебичну помоћ при извођењу радова.

- Морам да се захвалим хуманости Републике Српске, појединим предузећима са КиМ, фирми „РП Инвест 1980“ власника Радоша Петровића, који иначе гради овај објекат и који нас је већ два пута обрадовао. Градња самог објекта системом "Кључ у руке" кошта око 216 хиљада евра, али је Радош рекао да одма одбијемо 20 одсто од тога, да ће он изводити радове бесплатно, а да ћемо ми платити само материјал. Ми смо 18. августа, дан прије Преображења покренули изградњу. Рекли су нам да имамо средстава да почнемо изградњу и дођемо до прве фазе а онда је он рекао да ће ову зграду ставити под кров, а ви ћете дати колико имате и остало ћемо намирити када станемо. То је огромна помоћ јер смо се само прије два мјесеца налазили на ледини. Ово је био велики пројекат за Невладине органзиације, за Удружење, за Одбор, а ту је највише помогла Република Српска. Велики терет је спао и на Одбор за помоћ Србима на КиМ из Републике Српске који ја водим - наводи Арлов.

Арлов истиче да ће кабинет градоначелника Бањалуке додатно помоћи изградњу са још 10.000 КМ.

- Није то једини пројекат, пројекат је и долазак дјеце на Косово и Метохију. Само да знате Република Српска цијело вријеме живи и проживљава са вама. Ми вас најбоље разумијемо од свих и тај мотив помоћи овој дјеци је мотив из Републике Српске. Посебно ме је обрадовала вијест да ће у овај пројекат уложити још 10.000 марака из кабинета градоначелника Бањалуке. Ми акцију настављамо даље и од 1. новембра у Републици Српској иде нова акција која ће трајати до 31. децембра и вјерујем да ћемо скупити средства да господину Петровићу дамо оно што је уложено и кренемо даље - рекао је Арлов.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на КиМ истиче да је СПЦ као и народ Републике Српске увијек са својим народом на КиМ.

- И данас осјећам муку српског народа овде на КиМ јер се овдје једино двије ствари не мијењају а то су да Српска православна црква увек стоји уз свој народ, а како се било ко мијења, мука српског народа остаје и ви рачунајте да смо са вама. Ово Удружење је направило велики корак и указало на проблеме за непуне двије и по године. Република Српска и Одбор за помоћ Србима на КиМ је са њима од самог почетка и нашу подршку и помоћ ће имати увијек. Ових 700м2 је посвећено овим људима, њиховим породицама, како би могли лакше да иду кроз живот - рекао је Арлов.

Радош Петровић, главни извођач радова, истиче да од самог почетка није оклевао да помогне.

- Није било никаквих недоумица још првог дана када су ми се обратили и рекли шта им треба како би изградили овај објекат. Одмах сам пристао на услове и притом помогао колико сам могао са мојом фирмом. Мени је драго да помажем у оваквим приликама и увјек сам ту да помогнем онолико колико могу - рекао је Петровић.

Предсједница Удружења родитеља дјеце са посебним потребама "Подржи ме" Ивана Ракић је казала да ово Удружење броји доста пријатеља и да им је таква подршка од изузетног значаја јер је изградња овог Центра преко потребна.

- Сви сте заиста показали колики сте пријатељи, зато што сте дошли у оволиком броју и знамо ко нас подржава већ трећу годину за редом. Прије свега морам да се захвалим Одбору за помоћ Србима на КиМ, предсједнику Милораду Арлову, Радошу Петровићу јер је то заиста највећа донација нашем Дневном центру и то је за сваку похвалу и надам се да ће Радошев пример видјети и остали приватници или људи који се баве својим бизнисом и помоћи овој дјеци. Заиста сам поносна што смо данас у овом простору. Као мајка дјетета са посебним потребама увијек сам маштала о нечему сличном. Данас већ видим да ћемо уз овакве пријатеље ово успјети да саградимо. Захвална сам Републици Српској и морам да поздравим људе који раде у Удружењу јер су они моја велика подршка, своје волонтере, породице, дјецу и родитеље. Ово је њихова снага и морамо да се водимо тиме и што прије завршимо овај Дневни центар који је преко потребан Косову и Метохији - закључила је Ракић.

Извор: Радио Косовска Митровица