latinica  ћирилица
16/10/2019 |  11:42 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Бањалука: На Сајму запошљавања у понуди 345 радних мјеста

50 послодаваца, 345 радних мјеста. На бањалучком Сајму запошљавања тражени су радници у здравству, банкарству, дрвопреради. Ове године, акценaт је на креативној индустрији, једном од најбрже растућих тржишта. Сајам су организовали Градска развојна агенција и Завод за запошљавање.
Бањалука: Сајам запошљавања -
Бањалука: Сајам запошљавања

Она је дипломирала право, он је инжењер електротехнике. Баве се програмирањем, маркетингом, веб дизајном. Шта се нуди на тржишту рада, провјерили су на сајму запошљавања.

- Оставио сам на пар мјеста биографију, понуду за посао. Иначе радим као фриленсер и надам се да ћу наћи стално запослење - истиче Марко Родић.

У центру пажње овогодишњег сајма и јесу млади попут Наташе и Марка, јер централно мјесто и све панел дискусије посвећене су креативним индустријама. Ријеч је, кажу у кластеру, о најбрже растућем тржишту у региону.

- Креативна индустрија је толико широка у смислу илустрације, дизајна, све што има везе с аудиом, видеом, фотографијом, за било шта да сте талентовани, креативна индустрија има простор за вас - истиче Дијана Тепшић, Кластер креативних и културних индустрија.

На сајму се представило 50 послодаваца и понуђено 345 радних мјеста. Већ неко вријеме не опада потражња за одређеним дипломама.

- Углавном влада потражња за све што је везано за инжењерство и информационе технологије. У нашој земљи можемо рећи да су тражени и металски и машински инжењери, то су углавном људи кој нису на бироу, немамо ниједног незапосленог. Медицинари су занимања која су најтраженија, а такође и грађевинаца треба - наводи Марио Милановић, директгор Градске развојне агенције.

Мирослав Вукајловић каже - све је мање оних који траже посао. Многи су отишли, много је и оних који пакују кофере. У исто вријеме, нови трендови траже нове компетенције, а све се, каже, ломи преко леђа послодаваца.

- Они су прве жртве нових дешавања на тржишту рада. Имају све мање људи на које могу да рачунају и све мање људи имају потребна знања да се укључе у радни процес - изјавио је Мирослав Вукајловић, директор Агенције за посредовање при запошљавању "Спектар".

Уз то, много је страних агенција које раднике отворено траже на бх. тржишту. Неколико таквих мјеста било је отворено и на сајму који је замишљен као мјесто сусрета послодаваца и радника.