latinica  ћирилица
12/10/2019 |  16:09 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

Бањалука под видео надзором: Преко 300 камера на више од 100 локација

Бањалука би ускоро требало да буде покривена системом видео надзора, који ће контролисати Министарство унутрашњих послова Републике Српске. 342 камере биће постављене на 110 локација на подручју града, Камере ће, поручују у МУП-у, бити постављене у циљу превенције криминала и повећања степена безбједности грађана.

Трг Крајине једна је од 110 локација на којима су постављене надзорне камере. За сада ову локацију надзире десет камера, док ће укупно 342 бити постављенe широм Бањалуке. Највише камера биће код спортске дворане Борик, 16, у парку Петар Кочић 12, док ће по шест камера бити постављено на Палату Републике, Бански двор, Градску управу и плато испред Народног позоришта Републике Српске.

- Ни на који начин не задиремо у приватна власништва нити у приватне ствари наших грађана, али на јавним површинама моћи ћемо да контролишемо возила. Такође на трговима улицама наших градова у циљу безбиједности и заштите грађана - појаснио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.  

Због свега што се дешавало у протеклих годину-двије у граду на Врбасу, грађани су с одобравањем дочекали постављање камера.

У плану је да се видео надзором покрију сви градови у Републици Српској. Предсједник Владе Српске најавио је да ће ускоро бити набављена надзорна опрема.

- То ће значајно олакшати рад МУП-а у наредном периоду. То је стара прича од оних 12 милиона и то иде у реализацију - истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Систем видео надзора јавних површина успостављен је до сада у 23 локалне заједнице, док је у још 13 општина у току постављање надзора.